StoryEditor
drugi bošnjački član predsjedništva

Komšić brani Islam, konačno razotkrivanje “građanske politike”

Piše desk  /  23.07.2022., 14:19h

Održana je hitna sjednica Glavnog odbora Demokratske fronte, nakon najavljene mogućnosti da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametne izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, i usvojeni su zaključci, a u svom obraćanju je Željko Komšić, predsjednik DF-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, oštro govorio o Schmidtu i međunarodnoj zajednici.

- Pravac kojim je krenuo visoki predstavnik, mada je nepošteno reći samo on jer i dio međunarodne zajednice stoji iza ovoga, generalno nije dobar. Nedavno smo završili pregovore o izmjenama Izbornog zakona, završeni su kako jesu, logično su završeni jer je temelj pogrešno postavljen. Sada je pitanje šta u kontekstu tih propalih pregovora i sastanaka koji su nakon njih održani. U Bruxellesu smo preuzeli neke obveze, i sad kao da to ništa nije bilo pojavljuje se kao grom iz vedra neba priča o izmjenama Izbornog zakona.

Nešto tu ne štima. Očito smo tratili vrijeme. Cijela priča poslužila je da se dodatno zategnu odnosi u BiH, toliko rasprava, svađa, prijepora, da bi na kraju, kada je bilo jasno da sve propada, rečeno sada ćemo to uraditi i to kako, po željama i namjerama susjedne države - rekao je Komšić, prenosi faktor.ba.

Dodao je da sada odjednom izlazi visoki predstavnik potaknut od nekih članica međunarodne zajednice da kaže "zaboravite što je bilo, bit će ovako, ali u suprotnosti od onoga što jesu međunarodni standardi koji se traže od BiH, a to je eliminacija diskriminacije".

- Nešto je tu naopako. Ako je to po vama izlaz, što to odmah niste uradili nego ste nas doveli kao zemlju i društvo u situaciju da se svađamo između sebe po političkim, ali i etničkim osnovama da bi vi uradili nešto što ste rekli da nećete - kazao je Komšić.

Istaknuo je da je teško komentirati tekst izmjena Izbornog zakona koji je pripremio Schmidt jer se lako može dogoditi da bude izmijenjen.

- Ali po onome što se vidi, sve ono što Schmidt pokušava nametnuti je u suprotnosti sa svim što su predstavnici međunarodne zajednice govorili, koji su označili krivce za zastoj BiH, a onda donosi izmjene Izbornog zakona koji te elite čine još jačim i bitnijim faktorom svake vrste odlučivanja u BiH s vrlo nemogućom ulogom da se to poslije izmijeni - rekao je Komšić.

Međunarodnoj zajednici je uputio pitanje što rade i što hoće od nas.

- Imate standarde, tražite da ih ispunimo, a onda nas vraćate ne korak nazad, nego u 1996. Je li to kredibilna politika međunarodne zajednice? To je beskrajno licemjerje.

I što raditi? Mislimo da svim demokratskim sredstvima Schmidtu i međunarodnoj zajednici treba poručiti da nismo budale, da znamo čitati i između redova, i ono što je napisano, i kažemo ok, ako mislite da to treba uraditi, ali nosit ćete sada vi odgovornost ne za zastoj nego za nazadak BiH i povratak u situaciju čak iz 1996.

To se tako ne radi, a ako mislite da je to dobar model uradite to u svojim zemljama, uvedite diskriminaciju i baratajte procentima. Zato mi ovo zovemo demokracijom za rezervat. I posebno je pitanje zašto to radi. A strah me odgovora - rekao je Komšić.

On je naglasio da se boji da je motiv za "sve što rade stranci u BiH i pritisaka da se donesu zakoni koji su antieuropski, zaista duboko antiislamski.

- Jer izgleda da mnogi na ovom kontinentu u današnjim europskim muslimanima gledaju nove Židove, a problem su posebno Bošnjaci koji čak imaju svoju državu. Jer kako protumačiti sve što rade. Imate otvorenog fašizma poput Viktora Orbana, stidljivog fašizma koji se pokušava nametnuti kroz instituciju OHR-a, do vulgarnog fašizma Zorana Milanovića - između ostalog je rekao Komšić.

Priopćeni su i zaključci Glavnog odbora DF-a:

1. Demokratska fronta se oštro protivi najavljenoj mogućnosti nametanja diskriminatorskog prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH, a koje se odnose na limitiranje zastupljenosti predstavnika naroda u Domu naroda Federacije BiH, koje se vezuju za procentualnu zastupljenost u kantonima po popisu iz 2013. godine. Protivimo se uvođenju demokracije za rezervat. Brojnost nekog naroda na određenom prostoru ne može odlučivati o njegovoj zastupljenosti u vlasti. To odlučuju birači. Ovaj kriterij se primjenjuje i u državi iz koje dolazi visoki predstavnik gospodin Schmidt.

2. Demokratska fronta će se za građansku državu Bosnu i Hercegovinu i demokratske vrijednosti boriti i pred sudovima i u institucijama, a ako treba i na ulicama.

3. Demokratska fronta poziva OHR da poštuje svoje obveze pravne naravi, a gospodina Schmidta da bude visoki predstavnik za BiH, a ne visoki predstavnik protiv BiH.

4. Demokratska fronta se zalaže za poštivanje svih odluka Suda iz Strasbourga, ali upozoravamo da odluke koje idu izvan toga nećemo mirno promatrati niti dozvoliti disoluciju BiH i ponižavanje građana koji se prije svega osjećaju Bosancima i Hercegovcima.

5. Demokratska fronta smatra da se samo jedinstvenim nastupom svih probosanskih stranaka može suprotstaviti nametanju rješenja koja vode u definitivnu etničku podjelu države.

6. Pozivamo sve probosanske stranke da do okončanja ovoga pitanja i nametanja rješenja koja nas vode u podjelu države, obustave međusobne rasprave i da se svi zajedno fokusiramo na obranu države.

7. Demokratska fronta poziva visokog predstavnika gospodina Schmidta da se hitno vrati iz Njemačke u Bosnu i Hercegovinu i pojasni građanima pod čijim utjecajem planira nametnuti izmjene Izbornog zakona koje nisu ništa drugo nego spisak želja HDZ BiH i službenog Zagreba.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 07:52