Article_Top_970x250

Komšić: Bit ću glas žene-muslimanke, ratificirati ugovor BiH s Islamskom zajednicom

izbori 2018.

Komšić: Bit ću glas žene-muslimanke, ratificirati ugovor BiH s Islamskom zajednicom

lis 11, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Željko Komšić, novoizabrani drugi bošnjački član Predsjedništva BiH rekao je danas kako je potrebno ratificirati ugovor BiH s Islamskom zajednicom.

"Ratifikacija Ugovora sa Islamskom zajednicom u BiH predstavlja stvar osnovne pristojnosti, nakon što je sličan sporazum već ratificiran sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Svetom Stolicom. Ja mislim da bi potvrda ovog sporazuma bila prilika i za Milorada Dodika da pokaže da uvažava instituciju Islamske zajednice i pošalje jednu pozitivnu poruku na početku mandata”, rekao je Komšić.

No, zanimljivo, iznio je i svoj stav o vjeronauku u školama te "pokrivenim" muslimankama.

"Pitanje vjeronauka u školama, osiguranje nediskriminacije djece koja ne pohađaju vjeronauk, te aktivna uloga države u kontroli nastavnog procesa - kako vjeronauk ne bi bio platforma za širenje mržnje i netolerancije, ostaju važni izazovi u komunikaciji sa vjerskim zajednicama. Isto tako, zaštita žena kojima je ograničen pristup radu u institucijama, poput Oružanih snaga ili pravosuđa, zbog  odijevanja u skladu sa religijskim uvjerenjima, mora biti adresiran u ovom procesu. Neki su se okoristili kada je trebalo kroz deklaracije vikati o zaštiti žene-muslimanke, a danas o tome nitko ni ne govori. Evo, ja biram da njihov glas budem ja. Želim da naredne četiri godine Predsjedništvo bude institucija u kojima ćemo govoriti više o onima čiji se glas ne čuje", zaključuje Komšić.

Dnevnik.ba