StoryEditor
brojne žalbe i sumnje

Komisija MVP-a poslana u Frankfurt da provjeri rad i financije konzulata na čijem čelu je Komšićeva Višnja Lončar

Piše desk  /  03.11.2022., 07:23h

Puna četiri dana tijekom prošlog tjedna tročlana komisija inspekcije Ministarstva vanjskih poslova (MVP) BiH provela je u kontroli zakonitosti rada i financijskog poslovanja Generalnog konzulata u Frankfurtu koji vodi Višnja Lončar.

Prema informacijama Inforadara, u sjedištu bh. diplomacije već duže postoji nezadovoljstvo događajima i aferama koje su unatrag godinu, dolaskom Lončar, intenzivirane u GK Frankfurt, no odluka šefice diplomacije Bisere Turković da oformi jednu ovakvu komisiju uslijedila je nakon teksta Inforadara od 12. listopada ove godine.

U tom tekstu je upozoreno na blago reći čudne događaje i afere koje drmaju ovaj najveći bh. konzulat u inozemstvu te na ponašanje i skandale generalne konzulice Višnje Lončar, inače kadra Željka Komšića, osobe kojoj nije problem, svjesno ili nesvjesno, pomiješati vjersku i ideološku pripadnost.

Sve je, a nakon što je godinu uvjeravala i pozivala da se glasa "za građansku državu" i DF, kulminiralo vjerskim obredom u konzulatu, odnosno dovođenjem kardinala Vinka Puljića da blagoslovi prostorije konzulata sedam dana uoči općih izbora u BiH. 

Nekoliko mjesec ranije (u lipnju) Lončar je u video obraćanju, ležerno obučena i sa sunčanim naočalama, pozvala bh. građane da se registriraju, ali i da glasaju za "građansku opciju", odnosno Komšića i DF, iako to nikako ne bi smjela jer je takvo ponašanje diplomata protivno svim normama i pravilima službe budući da jedan veleposlanik ili generalni konzul može pozivati na izbore, ali nikako upućivati za koga treba glasati.

Nakon više pojedinačnih žalbi, apela te nakon objavljenog teksta, Bisera Turković je oformila komisiju za kontrolu zakonitosti rada i financija u sastavu: Đorđe Latinović (inspektor za diplomatske poslove), Mile Sadžak (inspektor za konzularne poslove) i Rabija Mašić (šef Odsjeka u MVP za vizno-pasoške poslove), koja je u GK Frankfurt boravila od 25. do 28. listopada.

„Tijekom četiri dana boravka u Generalnom konzulatu komisija je obavila razgovore s generalnom konzulicom i svim osobljem u konzulatu i revidirala dokumente i financijske izvještaje. Načinjen je zapisnik i sada se očekuje izvještaj s prijedlogom mjera”, rekao je izvor iz sjedišta bh. diplomacije.

Prema saznanjima Inforadara, jedan od fokusa komisije bio je i na provjerama davanja konzularnih usluga i odobravanja (plaćanja) putovnica, ispisnica iz državljanstava, putnih listova i ostalog, s obzirom na neke žalbe bh. građana u Njemačkoj, odnosno događaje koja upućuju na neregularnosti.

Postoji niz problema koji pritišću GK Frankfurt i nezadovoljstva radom generalne konzulice, zbog čega pet bh. klubova u Frankfurtu razmišljaju odbiti daljnju suradnju te, kako je rečeno Inforadaru, razmišljaju hoće li se uopće odazvati na ovogodišnju proslavu Dana državnosti 25. studenog, koju organiziraju Generalni konzulat i Višnja Lončar.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 16:17