StoryEditor
78. obljetnica proboja

Komemoracija u Jasenovcu: Stiže državni vrh Republike Hrvatske

Piše desk  /  23.04.2023., 09:41h

Danas se obilježava 78. obljetnica proboja posljednjih zatočenika logora Jasenovac, a tim povodom održava se već tradicionalno i komemoracija na kojoj će biti prisutan i državni vrh, uključujući i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednika RH Zorana Milanovića.

Podsjetimo, rano ujutro, 22. travnja 1945. posljednjih 600 zatvorenika krenulo je u proboj iz koncentracijskog logora u koji su ustaške vlasti zatvarale i u njemu ubijale ljude zbog njihove vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti. Sam proboj preživjelo je stotinjak logoraša. Komemoracijom se odaje počast svim žrtvama te preživjelim zatočenicima logora, a počinje kolonom sjećanja od zgrade Memorijalnog muzeja do spomenika “Cvijet”.

Vlada i predstavnici židovskih općina u jednoj koloni

Ove godine predstavnici židovskih općina bit će u istoj koloni s predstavnicima Vlade, a ostaje za vidjeti hoće li u istoj koloni s njima biti i predsjednik Republike Zoran Milanović koji je također najavio svoj dolazak.

Podsjetimo, predstavnici židovskih općina prethodnih godina odbijali su sudjelovati na komemoraciji s Vladinim predstavnicima zbog nezadovoljstva odnosom vlasti prema NDH i ustaškom režimu. Ove godine promijenili su odluku zbog Vladinih izmjena Prekršajnog zakona kojima će se uzvici “Za dom spremni” kažnjavati novčanim kaznama i do 4.000 eura.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 04:09