StoryEditor

Kombinacija triju antivirusnih lijekova obećavajuća kod umjerenog oblika koronavirusa

Piše D  /  10.05.2020., 08:05h

U studiji je sudjelovalo 127 pacijenata, a znanstvenici su usporedili učinak lijekova uz pomoć kontrolne skupine bolesnika. Jednoj je skupini davana kombinacija triju lijekova: lijeka za liječenje HIV-a, lopinavir-ritonavira, lijeka ribavirina za terapiju hepatitisa i beta interferona kojim se liječi multipla skleroza. Kontrolna skupina pacijenata dobivala je samo lijek za HIV.

Rezultati studije objavljeni u časopisu Lancet pokazali su da je, u odnosu na pacijente iz kontrolne skupine kod kojih se virus više nije mogao otkriti u roku od 7 do 12 dana od početka terapije, u grupi pacijenata koja je dobivala kombinaciju triju lijekova virus ‘nestao‘, odnosno nije se mogao detektirati i pet dana ranije.

"Istraživanje ukazuje na to da se ranim liječenjem blagog do umjerenog oblika covida-19 kombinacijom triju antivirusnih lijekova može brzo suzbiti količina virusa u pacijentovu organizmu, da može ublažiti simptome te smanjiti rizik od zaraze zdravstvenih radnika", rekao je Kwok- Yung Yuen, profesor sa Sveučilišta u Hong Kongu i jedan od sudionika istraživanja.

Pojasnio je kako smatra da je smanjen rizik od zaraze zdravstvenih radnika vjerojatno posljedica učinka kombiniranog lijeka na smanjenje količine virusa koji se može širiti.

U sklopu studije svi su pacijenti dobivali standardnu ​​bolničku njegu u skladu s potrebama. Nekima je bila potrebna dijaliza, drugima respirator, a nekima antibiotici ili kortikosteroidi. Kowk-Yung Yuen rezultate smatra "ohrabrujućima", no ističe da je istraživanje učinka djelovanja trostrukog lijeka potrebno provesti na većem broju pacijenata i na osobama s težim oblikom covida-19.

I neovisni stručnjaci rezultate smatraju vrlo pozitivnima, no kažu da će trebati provesti detaljnije studije na većem broju ispitanika. "Ovakvi rezultati bez sumnje upućuju na opravdano uključivanje beta interferona na popis lijekova s obećavajućim ishodom u liječenju oboljelih od covida u daljnjim randomiziranim ispitivanjima ", rekao je Stephen Evans, profesor farmakoepidemiologije na Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu.

Dodao je da je dugogodišnje iskustvo u liječenju virusa humane imunodeficijencije (HIV) koji uzrokuje AIDS pokazalo da se ta bolest najučinkovitije liječi kombinacijom različitih lijekova, "što bi mogao biti slučaj i s covidom-19", prenosi Hina.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 19:31