Article_Top_970x250

Komarica: Stranci su me pitali bismo li radije živjeli pod Putinom ili Erdoganom

biskup banjolučki monsinjor

Komarica: Stranci su me pitali bismo li radije živjeli pod Putinom ili Erdoganom

tra 12, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot via Dalmacija.hr

Došao sam danas u posjetu prijateljima. Od ulaznih vrata preko protokola do samog župana, svi ste me pozdravili s „hvaljen Isus, Oče biskupe“. Dočekan sam kao prijatelj. Pričat ću to svugdje gdje stignem, jer se u tzv. malim, simboličnim gestama, ogleda identitet čovjeka i institucije – kazao je po dolasku u ured župana Bobana, biskup banjolučki monsinjor Franjo Komarica.

- Dolazim ovdje već dugi niz godina, bar dvaput godišnje, kao Vaš susjed i prijatelj, kao poglavar „ostatka ostataka“ banjolučkih vjernika.

Dolazim zahvaliti za Vaše dosadašnje razumijevanje teškog položaja Hrvata katolika u biskupiji Banjolučkoj i cijeloj Bosni i Hercegovini i Vašu nesebičnu pomoć nama koji ostadosmo svjedočiti slavnu i tešku povijest toga kraja.

Jedan visoki diplomat jako utjecajne zemlje me nedavno pitao: „Biskupe, pod kim biste radije ostali živjeti, pod Erdoganom ili pod Putinom?“. Odgovorio sam da vjernici katolici moje biskupije, a siguran sam i naši susjedi muslimanske vjere, Bošnjaci i kršćani pravoslavci, Srbi žele živjeti zajedno s nama katolicima, Hrvatima, bez bilo čijega tutorstva - ispričao je detalj iz jednog od niza zanimljivih susreta koje biskup ima svakodnevno s raznim političarima i diplomatima iz cijeloga svijeta, te je dodao: - Raduje me, župane, Vaš jasan vjerski stav i istinski katolički, laički angažman kojega mi biskupi i svi iz crkvene hijerarhije uistinu trebamo i potičemo.

Jer, ne bole nas toliko rane koje su nam nanosili i još uvijek nanose otvoreni neprijatelji Crkve, ni nerazumijevanje onih koji bi nas htjeli „žive pokopati“, nego nas žalosti nerazumijevanje neke naše braće, čija se briga za nas i svekolika njihova pomoć, najčešće svodi na „iskazivanje zabrinutosti“ za naš položaj.

A nama treba jasna riječ ohrabrenja, jasan stav i konkretna pomoć – kazao je biskup Komarica, pozvavši župana na obilježavanje 150. godišnjice dolaska otaca trapista na područje Banjolučke biskupije, u lipnju ove godine.

-Hvala Vam Oče biskupe za ovaj današnji posjet, za Vaše lijepe riječi, hrabro svjedočenje vjere i sve što ustrajno činite na očuvanju našega vjerskoga i nacionalnog identiteta u Vašoj biskupiji, u Vašoj Biskupskoj Konferenciji i u cijeloj Bosni i Hercegovini – kazao je župan Boban, te odmah prešao na konkretne akcije koje Splitsko-dalmatinska županija poduzima i nastavit će poduzimati, od redovne godišnje financijske pomoći za neke humanitarne projekte banjolučke biskupije, preko nastojanja da, u koordinaciji s par jedinica lokalne samouprave, osigura materijalnu pomoć za izgradnju i obnovu katoličkih crkava, prije svega one u Petrovcu i ako Bog da, i lokalne vlasti u Drvaru konačno odobre, projekt izgradnje župne crkve u Drvaru.

Uz biskupa Komaricu, prijemu kod župana i zamjenika župana Luke Brčića, nazočio je i katolički laik, „dobiskup“, kako ga u šali naziva biskup Komarica, Franjo Piplović. Nakon posjeta Splitsko-dalmatinskoj županiji, biskup Komarica će posjetiti splitskog gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu i Dalibora Ninčevića, gradonačelnika Solina, prenosi Dalmacija.hr.

Dnevnik.ba