StoryEditor

Kolovozi mokri, opasnost od odrona i snježnih lavina, jači udari vjetra

Piše D  /  01.02.2019., 06:02h

Mokar ili vlažan kolovoz, kao i povećana opasnost od odrona i snježnih lavina, karakteriziraju danas prometnu situaciju u većem dijelu Bosne i Hercegovine. Upozorava se i na povremeno jače udare vjetra. U višim predjelima kao i na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost.

Preporučuje se opreznija vožnja, prilagođena trenutnim uvjetima i stanju na putevima, te apelira na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, prenosi Fena.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog radova u tunelu Vranduk, vozila prometuju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Vozači koji se kreću magistralnim putem M-15 Šuica-Livno, preko planinskog prijevoja Borova Glava, upozoravaju se na učestale izlaske divljih konja na kolovoz.

Na graničnim prijelazima ne čeka se dulje od 30 minuta.

Na GP Brčko-Gunja zbog nestabilnosti mosta obustavljen je promet za teretna vozila i autobuse, dok je zbog radova u Hrvatskoj obustavljen promet za sve kategorije vozila na GP Bosanski Novi-Dvor.

S obzirom na dane vikenda koji su pred nama očekujemo pojačan promet vozila, kako na putevima u BiH tako i na graničnim prijelazima. Sutra, u prijepodnevnim satima, očekuje se pojačan promet vozila prema aktuelnim zimskim izletištima.

Na snazi su zimski uvjeti vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih snježnih padalina, može doći do zabrane ili ograničenja prometovanja za pojedine vrste vozila. Policija će pojačati kontrole i isključivati iz prometa vozila bez zimske opreme i poduzimati druge mjere u cilju stvaranja preduvjeta za sigurno prometovanje, priopćen je iz BIHAMK-a.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 07:37