StoryEditor

Koloper je novog vlasnika hale i stečajnu upraviteljicu pozvao na sastanak pa ih ubio

Piše D  /  31.01.2021., 03:01h

Koloper je jučer na sastanak u halu koja je prošle godine prodana tvrtki Tonija Šparade pozvao stečajnu upraviteljicu i Šparadu, a sa stečajnom upraviteljicom je došao i njen suprug. Koloper je ubio svo troje, a zatim se uputio prema Vodicama i ispred trgovine Djelo ubio Tedija Slamića, vlasnika tog trgovačkog lanca, kojega, kako tvrde ljudi upućeni u njihove odnose, krivi za sve što mu se događalo i dugove u koje je upao, piše Index.

Stečaj pokrenuti u studenom 2018. godine

Stečaj nad tvrtkom Matkol pokrenut je na Trgovačkom sudu u Zadru 20. studenog 2018. godine zbog neprekidne blokade dulje od 120 dana i duga od 831.702 kune. Za stečajnu upraviteljicu imenovana je Radojka Danek, a vlasnik Matkola Branko Koloper nije se pojavio na prvom ročištu na kojem su trebali biti određeni uvjeti za pokretanje postupka pa je Sud zakazao novo ročište.

Branko Koloper potom je na sljedećem ročištu tražio odgodu rješenja o pokretanju stečaja, navodeći da od imovine ima halu od 3000 četvornih metara vrijednu oko dva milijuna eura, oko 300 kvadrata poslovnog prostora na Baldekinu, čija je vrijednost oko 400 tisuća eura, sedam kombi-vozila, pekarsku opremu i strojeve te da od svojih vjerovnika potražuje oko 1.5 milijuna kuna za koje su pokrenuti postupci prisilne naplate. No, Visoki trgovački sud odbio je žalbu Kolopera i potvrdio rješenje Trgovačkog suda u Zadru koji je u studenom pokrenuo stečajni postupak.

Koloper je tvrdio da je Sud propustio utvrditi da mu je imovina višestruko vreća od duga zbog kojega je postupak pokrenut.

Pekare se zatvorile početkom ožujka 2018.

Pekare Matkola svoja su vrata zatvorile početkom ožujka 2018. godine, kada su šokirane radnice doslovno preko noći ostale bez posla jer ih o zatvaranju firme nitko nije obavijestio, a neke su obavijest o otkazu dobile prethodnu večer SMS porukom, ispričale su tada za ŠibenikIN.

Koloper je tada za ŠibenikIN kazao kako pregovara s nekim tko bi trebao preuzeti pekaru i poslovanje uz uvjet da osigura sredstva za isplatu plaća radnicima i da ih se primi na posao, odnosno zadrži u toj novoj firmi, no to se nije ostvarilo.

Posljednje ročište bilo je tri dana prije ubojstava

Posljednje ročište u stečajnom postupku tvrtke Matkol održano je prošli tjedan, u srijedu, 27. siječnja, na Trgovačkom sudu u Zadru.

"Konstatira se da je u 9:51 u sudnicu ušao Branko Koloper, raniji zastupnik po zakonu stečajnog dužnika i inače vjerovnik u ovom postupku. Isti dalje navodi da ima punomoć za zastupanje Ivana Kolopera, sina, zatim Ante Kolopera, također sina, i da ujedno zastupa i Pekaru Vidici d.o.o. Šibenik čiji je zastupnik po zakonu", stoji u zapisniku s ročišta na kojem je potom došlo do nesuglasica između Kolopera i stečajne upraviteljice, što je, kako se čini, bio okidač za jučerašnje nemile događaje, piše ŠibenikIN.

Stečajna upraviteljica predložila je donošenje odluke o ponudi za pokretnine koje se nalaze u hali u Ražinama koja je prodana na javnoj dražbi, a vrijednost pekarskih pogona i ostalih pokretnina u hali procijenila je na 40.000 kuna.

Koloper se nije složio s tim prijedlogom, odnosno ponudom koju je iznijela stečajna upraviteljica, smatrajući da je ponuda preniska, da je riječ o pokretninama koje bi mogle postići vrijednost između 500.000 i 1.000.000 kuna. Predložio je da se svaki pojedini predmet procijeni i proda prikupljanjem ponuda.

No, samo procjene koštale bi 20-ak tisuća kuna, ustvrdila je Danek.

Sud je na kraju donio odluku da se pokretnine Matkola unovče prikupljanjem pisanih ponuda stečajnoj upraviteljici, i to na način da se uredska oprema i računala prodaju po početnoj cijeni od 30.000 kuna i da se pri svakom novom pokušaju prodaje cijena snizi za 10 posto od zadnje oglašene cijene.

Zaključeno je da se pokretnine koje služe proizvodnji pekarskih proizvoda procijene nakon što stečajna upraviteljica prikupi barem dvije ponude i prihvati najpovoljniju.

Hala u kojoj se dogodilo trostruko ubojstvo prodana prošle godine

Matkolovu halu u Ražinama lani u studenom na javnoj dražbi u stečajnom postupku kupila je zagrebačka tvrtka Boxkor za 1.5 milijuna kuna te ju je potom očito prodala Sabiraču, koji je trenutno upisan kao 1/1 vlasnik nekretnine u Ražinama.

Direktor Sabirača je jučer ubijeni Toni Šparada.

Kakve su veze imali Slamić i Koloper?

Tedi Slamić je navodno s Matkolom imao dogovor o kupovini pekarskih proizvoda za svoje trgovine, no dogovor je u međuvremenu propao te je, kako se može čuti, Slamić ostao dužan Matkolu. Da bi pokrio dug, sklopili su dogovor o kompenzaciji u brašnu. Međutim, cijena brašna bila je viša od proizvoda te je Matkol navodno upao u dugove od pola milijuna kuna i uskoro završio u blokadi.

Koloper navodno za početak svoje propasti, kako se po gradskim kuloarima već dugo govori, krivi upravo Tedija Slamića kojega je jučer ubio.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 13:21