Vukovar, 18.11.2022.- Križnim putem - Kolonom sjećanja od vukovarske Nacionalne memorijalne bolnice Dr. Juraj Njavro do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, građani Vukovara i brojni domoljubi pristigli iz cijele Hrvatske i BiH, odaju u petak počast žrtvi Vukovara u Domovinskom ratu.TOMISLAV PAVLEK - Hina
StoryEditor
tužna povorka

Kolona sjećanja dostojanstveno prošla Vukovarom: Na prozorima gorjeli lampioni, odjekivali izvještaji Siniše Glavaševića

Piše HINA  /  18.11.2022., 13:46h

Na tisuće hrvatskih domoljuba iz Hrvatske i BiH prošlo je danas dostojanstveno ulicama Vukovara u spomen na žrtvu toga grada u Domovinskom ratu, bez obzira na jaku kišu koja od noćas stalno pada u gradu na Dunavu.

"Ništa me nije moglo spriječiti da dođem. Bila sam i prošlih godina i dolazit ću i ubuduće. Ne znam što bih rekla kada vidim sve ove ljude. Osjećam neizmjeran ponos što sam dio svega ovoga", rekla je Anita Živanović iz Imotskoga.

Slično  govori i Ivan Klasić iz okolice Varaždina koji je u vukovarskoj koloni sjećanja također već bio.

"Iznova je svaki put to novi doživljaj, novo ushićenje i spoznaja da pripadaš jednom tako ponosnom narodu kao što je hrvatski. Vukovarska žrtva je nemjerljiva i svi bi se trebali neprestano klanjati onima koji su dali svoje živote za našu slobodu", mišljenja je ovaj 56-godišnjak koji je u Vukovar došao sa skupinom prijatelja.

"Samo da ovoliko ne pada, ali izdržat ćemo i to. Kroz što su prolazili Vukovarci na današnji dan 1991., ovo je ništa", poručuje.

Obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 31. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu nazočan je i državni vrh, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković s brojnim saborskim zastupnicima i ministrima.

Preživjele branitelje Vukovara predvodio je njihov posljednji zapovjednik Branko Borković.

image

Vukovar, 18.11.2022.- Križnim putem - Kolonom sjećanja od vukovarske Nacionalne memorijalne bolnice Dr. Juraj Njavro do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, građani Vukovara i brojni domoljubi pristigli iz cijele Hrvatske i BiH, odaju u petak počast žrtvi Vukovara u Domovinskom ratu.

TOMISLAV PAVLEK -

Dok su sudionici kolone sjećanja prolazili gradskim ulicama sa zvonika crkve svetih Filipa i Jakova odzvanjala je zvonjava zvona dok su se s prozora Hrvatskog radija Vukovar mogli čuti ratni izvještaji novinara i urednika, Siniše Glavaševića, ubijenog 20. studenoga na Ovčari, zajedno s još 199 žrtava.

Na prozorima domova Vukovaraca gore upaljeni lampioni koji se nalaze i duž cijelog puta kojim je vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja prolazila kolona sjećanja.

O veličini kolone svjedoči i podatak da se, dok je čelo kolone ulazilo u Memorijalno groblje, začelje kolone nalazilo u središtu grada, udaljenom više od pet kilometara od groblja.

Iako je danas držani praznik i neradni dan, u gradu su otvoreni ugostiteljski objekti i pekarnice u kojima okupljeni  mogu potražiti okrjepu i nakratko zaklon od kiše.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 19:19