StoryEditor
modna kombinacija

Kolinda posudila narodnu nošnju koju će nositi u Katru, pojasnila je svoj odabir: ‘Takvo je pravilo i u diplomaciji...‘

Piše desk  /  19.11.2022., 08:01h

Grabar-Kitarović u Dohu putuje 26. studenog

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na svjetskom nogometnom prvenstvu u Katru nosit će nošnju koja će u tkanju imati crvena i bijela polja, a kombinirat će je s koraljnom ogrlicom. U posudionici kažu da nitko nikad nije tražio posudbu nošnje za neku utakmicu. 

"Ova praksa da se građani odijevaju u narodne nošnje je dosta prisutna u našoj povijesti. Ako krenemo iz onog preporodnog doba, sam Ljudevit Gaj je nosio odjeću koja je bila krojena po uzoru na narodnu nošnju tzv. ilirsku surku", pojašnjava ravnatelj Kulturnog centra Travno Josip Forjan.

image
SCREENSHOT

Grabar-Kitarović u Dohu putuje 26. studenog. Za Dnevnik Nove TV objasnila je zašto je odlučila bodriti Vatrene u neobičnoj modnoj kombinaciji.

"Dress code na svečanoj platformi dopušta svečano odijelo ili traditional attire, odnosno narodnu nošnju. Inače, takvo je pravilo i u diplomaciji. Narodna nošnja je jako prihvaćen način odijevanja u svečanim prigodama. Tako da ćete me vidjeti u tipičnim hrvatskim i crveno-bijelim kombinacijama odijela i nošnji ili njenim kombinacijama, što je i izvrsna promocija Hrvatske", pojašnjava te savjetuje: "Uostalom, why blend in when you can stand out? Ovo ide i za države i za pojedince", rekla je bivša predsjednica.

Može odjenuti ili samo košulju ili samo suknju ili sve zajedno, ali s obzirom na visokih 30-ak stupnjeva u Dohi bit će joj sigurno vruće, jer, upozorava Forjan, nošnje same po sebi nisu baš ni udobne.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 07:17