StoryEditor
rat u ukrajini

Koliko vojske na istoku imaju Rusi, a koliko Ukrajina? Ovo je omjer snaga

Piše desk  /  19.04.2022., 16:44h
Na istoku Ukrajinci imaju ljudi, ali imaju manjak borbene opreme. S druge strane, Rusi, ističe Snetkov, imaju dosta borbene opreme, ali nedostatak ljudstva.

Ukrajinki predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u ponedjeljak da su ruske snage započele bitku za Donbas nakon što su visoki ukrajinski dužnosnici objavili da je počela nova ofenziva Moskve na istoku Ukrajine.

"Sada možemo reći da su ruske snage započele bitku za Donbas, za koju su se dugo pripremale", rekao je Zelenskij u videoobraćanju, prenosi Index.hr.

Zelenskij: Ruske snage započele su bitku za Donbas

Šef kabineta ukrajinskog predsjednika izjavio je u ponedjeljak da je "počela druga faza rata", misleći na novi napad Rusije na istočnu Ukrajinu, te ponovio tvrdnju visokog ukrajinskog sigurnosnog dužnosnika koji je rekao da je Rusija započela svoju novu ofenzivu u ponedjeljak ujutro.

"Vjerujte u našu vojsku, vrlo je snažna", napisao je šef kabineta Andrij Jermak u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, uvjeravajući Ukrajince da se ukrajinske snage mogu oduprijeti ruskoj ofenzivi.

Koliko ljudi Rusi imaju na istoku?

No, koliko je koja vojska snažna?

Rusija već tjednima na istoku Ukrajine gomila snage. Riječ je o novim jedinicama, ali i o jedinicama koje su već sudjelovale u ratu na sjeveru Ukrajine, odakle se ruska vojska povukla krajem prošlog mjeseca.

Američki službenici kažu da Rusija na istoku ima oko 76 borbenih grupa, a da im se zadnjih dana pridružilo još njih 11. Borbene grupe imaju između 700 i 900 vojnika plus vojnu opremu. To bi prema nekim procjenama bilo ukupno oko 70.000 ruskih vojnika u Donbasu.

Ruska stručnjakinja za sigurnosnu politiku Aglaja Snetkov ističe kako se smatra da postoje još 22 borbene skupine oko razorenog južnog lučkog grada Mariupolja, prenosi BBC.

Ako Rusi zauzmu taj grad, što se očekuje već tjednima iako se još nije dogodilo, očekuje se da bi se dio tih vojnika premjestio sjeverno.

Ukrajinske snage

Dok se zapadne agencije i vlade bave uglavnom ruskim snagama i ruskim gubicima, o ukrajinskim snagama i njihovoj brojnosti te gubicima se zna dosta manje, ističe Snetkov.

Ukrajina ne dijeli informacije takve vrste jer bi one mogle pomoći neprijatelju, a čini se da Zapad, ističe Snetkov, slijedi taj prešutni sporazum. Na početku rata Ukrajina je na istoku imala deset brigada, koje su slovile kao najbolje opremljene i najbolje trenirane jedinice ove države.

Na istoku Ukrajinci imaju ljudi, ali imaju manjak borbene opreme. S druge strane, Rusi, ističe Snetkov, imaju dosta borbene opreme, ali nedostatak ljudstva.

Bitka za istok bit će različita od borbi oko Kijeva, dodaje ova stručnjakinja. Ona očekuje da će to više izgledati kao bitke u Drugom svjetskom ratu, sa žicama i tenkovskim borbama.

Ruske snage mogle bi zauzeti teritorij uz veliku koncentraciju topništva, ali je malo vjerojatan dramatičan uspjeh, smatra Institut za rat (ISW)

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 10:14