StoryEditor

Koliko su milijarderi zaradili od početka pandemije

Piše D  /  19.09.2020., 09:09h

Jeff Bezos, Bill Gates, Mark Zuckerberg i ostali američki milijarderi u posljednjih šest mjeseci, tijekom trajanja pandemije, drastično su se obogatili, dok su ostali građani teško pogođeni krizom.

Najnoviji izvještaj Instituta za političke studije o nejednakosti bogatstva pokazuje da su 643 najbogatija Amerikanca povećala svoje bogatstvo za ogromnih 845 milijardi dolara između 18. ožujka i 15. rujna.

Njihovo ukupno bogatstvo tako je povećano za čak 29 posto, piše CNN.

U studiji se napominje da je brzi rast bogatstva povećao ukupno bogatstvo koji najviše zarađuju u državi s 2,95 bilijuna na 3,8 bilijuna dolara.

Na listi najviših zarada nalaze se izvršni direktor Tesle Elon Musk, izvršni direktor Oraclea Larry Ellison i bivši gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg. Studija se temelji na podacima o neto vrijednosti pojedinaca koje je pratio Forbes.

Chuck Collins, direktor Programa za nejednakost Instituta za političke studije, koji je koautor izvještaja, rekao je da su pomalo šokirani tim podacima, dodajući da kriza Covid-19 "povećava postojeće američke nejednakosti". 

- Velika je razlika između dobiti milijardera i raširene ekonomske bijede u našoj naciji - rekao je za CNN.  

Collins je primijetio suprotan učinak krize na prosječnog američkog radnika u odnosu na milijardere.

Pandemija je, naime, dovela do najgore krize nezaposlenosti od Velike depresije, sa stopom nezaposlenosti koja je u travnju bila 14,7 posto, a u kolovozu se vratila na 8,4 posto.  

U zemlji je i dalje 11,5 milijuna radnih mjesta manje nego u veljači.

Kada je riječ o bogatima, u mnogim slučajevima rast vrijednosti imovine povezan je sa skokom dionica njihovih kompanija. 

Ove godine dionice Amazona su porasle za više od 60 posto. Kao rezultat toga, izvršni direktor Jeff Bezos bogatiji je za 55,2 milijarde dolara. 

Ukupna neto vrijednost imovine Alice, Jima i Roba Waltona, čija je obitelj osnovala Walmart, porasla je za više od 60 milijardi dolara od veljače, budući da je dobit maloprodajnog diva porasla gotovo 80 posto u odnosu na prošlu godinu.

Imovina suosnivača Googlea Larryja Pagea porasla je za više od 18 milijardi dolara od veljače, dok se bogatstvo izvršnog direktora Tesle Elona Maska povećalo za oko 70 milijardi dolara u istom periodu.

Šest mjeseci od početka pandemije, Collins je iznenađen koliko je ekonomski teret bio neravnomjeran za siromašne i srednju klasu u odnosu na bogate, u usporedbi s Velikom recesijom. 

Rekao je da Kongres mora popraviti ovo stanje političkim rješenjima koja podržavaju rad radnika umjesto bogataša. Naglasio je da će koncentracija bogatstva transformirati Ameriku na zastrašujuće, nepopravljive načine. 

- Nekoliko ljudi imat će ekstremnu količinu moći za oblikovanje ekonomije, politike i medija - rekao je Collins, dodajući da nitko neće željeti živjeti u takvom društvu u kojem će, primjera radi, Amazon preuzeti sav posao malim trgovinama, prenosi avaz.ba.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 06:45