StoryEditor
Pelješac vs Neum

Koliko je vozila prešlo preko Pelješkog mosta, a koliko je pao promet na jadranskoj granici BiH?

Piše desk  /  05.11.2022., 19:38h

Povijesnog 26. srpnja 2022. Pelješki most kineske proizvodnje konačno je spojio Dubrovnik i jug s ostatkom Hrvatske bez potrebe prolaska kroz tzv. Neumski koridor u Bosni i Hercegovini. Bio je to dan velikog slavlja i nacionalnog ponosa, a slike novog hrvatskog ‘izložbenog‘ infrastrukturnog projekta obišle ​​su cijeli svijet, piše Paul Bradbury s portala Total Croatia News.

Bradbury navodi da je, na osobnoj razini, bio privilegiran iz prve ruke svjedočiti ovom značajnom dijelu hrvatske povijesti i vidjeti koliko je ponosnih Hrvata krenulo na put kako bi uživali u tom trenutku, dok je premijer Andrej Plenković sjedio na suvozačevom mjestu, a preko mosta vozio ga je Mate Rimac u svojoj Neveri.

A koliko je automobila prošlo mostom od tog povijesnog dana i kako je most utjecao na promet prema Neumu? Glasnogovornica Hrvatskih cesta Tamara Pajić izvijestila je Total News Croatia da je do 9 sati u četvrtak 3. studenog mostom prošlo oko 940.406 vozila, gotovo 10.000 dnevno. Promet kroz Neum pao je za 70 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, posljednje normalne prometne godine prije pandemije. Vrlo solidan početak, smatra Bradbury.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 00:22