StoryEditor
sarajevska politika otezanja

KOLIKO DUGO SE HRVATI U BIH "VUKU ZA NOS": SDP i Nikšić još 2013. potpisali legitimno predstavljanje

Piše desk  /  31.01.2022., 16:11h
Predsjednik NIP-a Elmedin Konaković danas je govoreći za N1 imao nekoliko zamjerki na one stranke koje nisu sudjelovale u “neumskim pregovorima“.

Iako ih nije direktno prozivao, jasno je da je Konaković mislio na DF, ali i koalicijske partnere SDP i Našu stranku.

On je tom prilikom rekao da jeste opcija “da se jednog dana probudimo u građanskoj državi“, ako to zagovarači savršenih rješenja mogu dogovoriti s ovakvim Dodikom i Čovićem i međunarodnom zajednicom“, te je dodao da je druga opcija “status quo koji donosi pozicije i mandate zagovaračima savršenog društva, ali ne donosi dobro državi i građanima“.

No jedan segment Konakovićevog izlaganja bio je posebno zanimljiv. On je podsjetio javnost na sporazum bh. političkih stranaka potpisan u Briselu prije osam godina, kojeg je HDZ BiH koristio na pregovorima u Neumu.

- Pokazali su nam iz HDZ-a dokument potpisan 2013. godine u Bruxellesu u kojem je 11 stranaka potpisalo sporazum u kojem kažu da jedni drugima neće birati predstavnike. To je jedna stara tema koju danas čini mi se zloupotrebljavaju neke kolege, koje eto žele malo političkih poena i malo populizma. Možda za to u ovom trenutka nije vrijeme, rekao je Konaković, pišu Vijesti.ba.

Razgovori u Bruxellesu 2013.

Lider NIP-a je ovom tvrdnjom zapravo ogolio populizam kojeg prvenstveno iz SDP-a i Naše stranke koriste u napadima na SDA zamjerajući im da u “Mostarskom sporazumu“ između ove stranke i HDZ-a stoji rečenica koja govor o “osiguravanju legitimnog izbora i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i građana“.

Upravo je SDP bio jedan od potpisnika sporazuma u Bruxellesu, a zanimljivo je da je razgovorima koji su prethodili Sporazumu osim tadašnjeg lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije, prisustvovao i aktualni lider ove stranke Nermin Nikšić.

U tom sporazumu iz Bruxellesa kojeg je potpisao i SDP, pod točkom 5. stoji gotovo istovjetna rečenica koja govori da će se naći “izborni modele koji će odgovoriti na legitimne zahtjeve konstitutivnih naroda i "Ostalih“.

Ove činjenice govore u prilog tvrdnjama da oni koji se nisu pojavili u Neumu zapravo uživaju u konformizmu i bave se politikantstvom te da su priče o navodnoj izdaji, prvo u Mostaru, a potom u Neumu neutemeljene.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 15:32