StoryEditor
oporuka

Kolika je imovina kraljevske obitelji, a što je posjedovala kraljica?

Piše desk  /  09.09.2022., 07:48h

Oporuke članova britanske kraljevske obitelji su tajni, ali je u Velikoj Britaniji praksa da testamenti budu javno objavljeni. Sudskom odlukom mogu postati tajni, što je uobičajeno u slučajevima članova kraljevske obitelji Windsor.

"Pečaćenje" oporuka omogućilo je Windsorima da izbjegnu da javnost vidi kakvu su imovinu imali članovi kraljevske obitelji i kako je ona potom podijeljena nasljednicima.

Guardian je uspio izračunati koliko je bogatstvo koje su oporukama ostavili članovi kraljevske obitelji, koristeći javne registre i deklasificirane vladine dosjee. Po ovoj računici, generacije članova britanske kraljevske obitelji oporukama su ostavili imovinu vrijednu 187 milijuna funti.

Prvi na listi je vojvodskoj se oženio princezom Louiseom, kćerkom kralja Edwarda VII. Kada je vojvoda preminuo 1912. godine, ostavio je bogatstvo vrijedno 79 milijuna funti.

Devet drugih oporuka sadrži imovinu u vrijednosti između pet milijuna i 11,7 milijuna funti, ako se prevede na današnje brojke. Među njima je i princeza Margareth, kraljičina sestra, koja je ostavila 7,7 milijuna funti imovine (11,5 milijuna funti po današnjim cijenama) kada je umrla 2002. godine.

Osobna imovina kraljice Elizabete II procjenjuje se na 600 milijuna dolara, što uključuje dva privatna posjeda i dvorac Balmoral, kao i umjetnička djela i nakit.

Kraljica je upravljala i s 28 milijardi dolara vrijednom kraljevskom imovinom, koja podrazumijeva zemljišta i posjede koji pripadaju britanskom monarhu, vojvodstva Lancaster i Cornwall, Buckhingamska i palača Cassington, kao i kraljevsko imanje u Škotskoj. Ona spomenutu imovinu nije mogla prodati, ali kraljevska obitelj dobiva 25 posto profita, dok ostatak pripada državi.

U 2020. godini, zarada od imovine britanske kraljevske obitelji iznosila je više od 475 milijuna dolara. Od toga je 120 milijuna dolara dobila je upravo kraljevska obitelj, koja je time platila svoje službene troškove, među koje spadaju putovanja, plaće osoblju, osiguranje i slično, piše Avaz.

Dnevnik.ba

22. srpanj 2024 09:36