StoryEditor
mostar

Kolektivni ugovor između Vlade HNŽ-a i Sindikata policije: Status policije HNŽ-a u samomu vrhu BiH

Piše fena  /  17.04.2023., 16:10h

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg i predsjednik Upravnoga odbora Sindikata policije HNŽ-a Nail Balić potpisali su u ponedjeljak u zgradi Vlade HNŽ-a Kolektivni ugovor između Vlade i Sindikata policije.

Premijer Herceg tom je prigodom kazao kako je potpisivanje Kolektivnoga ugovora ishod konstruktivnih dijaloga kojima se došlo do prihvatljivih i obostrano zadovoljavajućih rješenja, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

- S ponosom mogu kazati kako se do konačnoga teksta Kolektivnoga ugovora došlo iskrenim socijalnim dijalogom i korektnim razgovorima koji će dodatno poboljšati materijalno-pravni status djelatnika našega Ministarstva unutarnjih poslova. Nije zanemarivo kazati kako su pregovori tekli s visokom razinom razumijevanja i kooperativnosti te kako je ovaj dokument, inače treći kolektivni ugovor koji potpisujemo sa županijskom policijom u našem mandatu, čisti izraz obostrane volje, ali i objektivnih materijalnih mogućnosti županijskoga proračuna – rekao je Herceg.

Dodao je kako je njihova opredijeljenost imati snažnu, učinkovitu i vrhunski opremljenu policiju na čemu, kako je naveo, kontinuirano rade već godinama te je zahvalio svim članovima pregovaračkoga tima Vlade i Sindikata.

Sindikalni čelnik Nail Balić zahvalio je predsjedniku Vlade Hercegu i Vladi HNŽ-a što su još jednom dokazali kako imaju sluha za iskazane potrebe policijskih djelatnika, jednako tako i svim članovima pregovaračkoga tima.

- Sva bi naša nastojanja bila uzaludna da nismo imali ove ljude iza sebe i ovoliko razumijevanje županijske vlade za naše stvarne potrebe. Danas su policijska primanja i opremljenost policijskih snaga i njihovih službenih objekata u Hercegovačko-neretvanskoj županiji u samomu vrhu Bosne i Hercegovine i  mogu se mjeriti i s onima u zemljama okruženja. Naš kolektivni ugovor čak ima i neka od prava koja nema nijedan drugi županijski MUP u FBiH – istaknuo je on.

Balić je još napomenuo kako policajci u HNŽ-u nose vrhunsku opremu, odore i naoružanje i imaju nova vozila te je naglasio kako se ulažu novci u proširenje, dogradnju i opremanje policijskih postaja.

- Prije šest godina, kada sam izabran za predsjednika Sindikata, naši su policajci bili šesti u rangu visine plaća u FBiH, u čemu danas prednjačimo, čak i u usporedbi s nekim susjednim državama. Imamo zadovoljne policajce, spremne odgovoriti svakoj zadaći koja pred njih bude postavljena - poručio je policijski sindikalni čelnik.

Ministar unutarnjih poslova HNŽ-a Slađan Bevanda i sam je uputio zahvale Vladi koja je dala snažnu potporu izradbi ovoga dokumenta koji će znatno poboljšati status policijskih djelatnika.

- Radimo na tomu da riješimo sve probleme koji se desetljećima gomilaju unutar Ministarstva unutarnjih poslova te stvorimo uvjete koji će za sve nas biti najbolji i najprihvatljiviji. Riješili smo vodeća kadrovska pitanja u Ministarstvu, kontinuirano radimo na opremanju i poboljšanju materijalno-tehničkih uvjeta rada, prije svega nabavom novih vozila, naoružanja, odora i druge opreme – podvukao je on.

Ministar Bevanda ističe kako su njihova službena policijska vozila na razini onih u najrazvijenijim zemljama EU-a.

Dodao je da konstantno uvode obuke i edukacije postojećega kadra, kao i nove tehnologije za uspješniji rad svih djelatnika te je naglasio kako je stanje koje je ova vlada zatekla u MUP-u HNŽ-a i ono današnje potpuno neusporedivo.

Ministar financija HNŽ-a Adnan Faladžić sa zadovoljstvom je istaknuo kako je Vlada jasno pokazala stalnu opredijeljenosti odgovoriti na financijske potrebe djelatnika županijskoga MUP-a, ali jednako tako i iznaći značajna sredstva za stalno opremanje i službenih objekata i policijskih kadrova.

Ravnatelj Uprave policije MUP-a HNŽ-a Robert Perić i zamjenik ravnatelja Uprave policije MUP-a HNŽ-a Ramiz Hasić iskazali su zadovoljstvo zbog uspostavljenoga socijalnog dijaloga i snažnih nastojanja i Vlade i Sindikata policije da se dođe do najboljih rješenja, što je u konačnici i postignuto, na zadovoljstvo i policijskih službenika, ali i svih žitelja Hercegovačko-neretvanske županije.

Današnjemu potpisivanju Kolektivnoga ugovora između Vlade HNŽ-a i Sindikata policije HNŽ-a nazočio je i predstojnik Ureda predsjednika Vlade HNŽ-a Marko Arapović, zajedno s članovima Upravnoga odbora Sindikata policije HNŽ-a, stoji u priopćenju Vlade HNŽ-a.

Dnevnik.ba

24. veljača 2024 06:44