StoryEditor

Kojović i Rudik: "Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog utjecaja"

Piše fena  /  19.04.2024., 11:33h

Zastupnik Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Predrag Kojović sastao se s ukrajinskom parlamentarkom Kirom Rudik, liderkom liberalne partije Golos, ali i potpredsjednicom Saveza liberala i demokrata Europe (ALDE), treće partije po snazi u Europskom parlamentu, čija je članica i Naša stranka.

Razgovarano je o ruskoj agresiji na Ukrajinu i modelima pomoći ukrajinskom narodu da što lakše podnese brutalne ruske napade do konačne ukrajinske pobjede u koju su uvjereni i Kojović i Rudik.

Kojović je izrazio divljenje hrabrosti ukrajinskog naroda i da nas ona sve obavezuje na snažniji angažman da se što prije agresija okonča. Razgovarano je i o ruskom uticaju u BiH.

Rečeno je da je međunarodna zajednica, prije svega SAD i EU, ima snažnu svijest o njegovoj prisutnosti i da uz njihovu pomoć domaće snage neće dopustiti da taj uticaj prevlada. Naprotiv, kaže Kojović, ruski uticaj će biti iskorijenjen iz BiH. Potrebna je, također, i jača suradnja država neposredno pogođenih štetnostima ruskog uticaja.

No, konstirali su i da je svijet danas nepredvidivo mjesto te da je potrebna veća kohezija naprednih, liberalnih i demokratskih snaga na međunarodnom nivou i njihova spremnost za obranu civilizacijskih vrijednosti.

Rečeno je i da su Ukrajina i BiH danas u istom vlaku za Europsku uniju te su izrazili nadu da će obje zemlje u doglednoj budućnosti živjeti i razvijati se u miru u okviru Europske unije, priopćeno je iz Naše stranke.

Dnevnik.ba

21. svibanj 2024 02:23