StoryEditor

Kojović: I "Mein Kampf" je u početku bio "non paper"

Piše D  /  17.04.2021., 03:04h

Na konferenciji je govorio i predsjednik Naše stranke Predrag Kojović. On smatra da bi najveća opasnost mogla proisteći iz eventualnog podcjenjivanja ovog dokumenta.

"U jednom trenutku i Mein Kampf Adolfa Hitlera funkcionirao je kao "non paper". Dogovor Tuđmana i Miloševića o podjeli Bosne i Hercegovine u Karađorđevu je također bio "non paper". Radi se o opasnim fantazijama luđaka. Zato je neophodan internacionalni pritisak da svi lideri zemalja EU, pogotovo onih koje su članice Vijeća za provedbu mira u BiH, izađu i jasno kažu što misle o ovom dokumentu. Vrijeme je da EU pokaže da li je ujedinjuju i neke vrijednosti ili samo geografija i ekonomija. Također je neophodno i da NATO izađe s jasnim stavom u vezi s promjenama granica na Balkanu“, rekao je on.

Kojović je također "non paper" okarakterizirao i kao eho dugogodišnje politike koju u BiH provode Milorad Dodik i Dragan Čović.

Na konferenciji je govorila i Vesna Pusić, bivša ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske koja je rekla da ovaj dokument nije posljednji korak u raspadu Jugoslavije, već, ako bi se krenulo u njegovu provedbu, prvi korak ka raspadu Europske unije.

Na konferenciji je govorio i Emil Kirjas, potpredsjednik Liberalne internacionale i nekadašnji službenik Ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Makedonije. On je "non paper" doveo u vezu s globalnim tendencijama prekrajanja granica te poseban fokus stavio na pretenzije prema Makedoniji u tom kontekstu.

Konferenciju je vodio Roman Jakič, predsjednik LIBSEEN-a i bivši ministar obrane Slovenije. Ono što je nakon konferencije jasno jeste da će se liberali u pogledu non papera ponašati jedinstveno i tako nastupati u institucijama EU. Njihov stav je da promjene granica nema te da svaki pokušaj u tom pravcu može biti smrtonosan, ne samo za zemlje Zapadnog Balkana nego i za cijelu EU, prenosi Klix.ba.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 08:21