StoryEditor

KOGA PRISLUŠKUJE OSA? "Skandalozno je da se mediji prisluškuju, prate i nadziru"

Piše D  /  25.06.2019., 08:06h

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik na današnjoj tiskovoj konferenciji u Istočnom Sarajevu izjavio je da Obavještajno-sigurnosna agencija "vodi obradu" određenih medija u BiH i regiji, među kojima je i "Večernji list".

Glavni i odgovorni urednik "Večernjeg lista" Jozo Pavković kaže za "Avaz" da je to u svakom slučaju zabrinjavajuće, posebno ako to tvrdi predsjedatelj Predsjedništva BiH.

- Očekujem da se do kraja istraži ova informacija. Utvrdi li se točnim, onda ćemo posve sigurno izvijestiti sve relevantne adrese te zatražiti zaštitu međunarodnih medijskih udruženja, ali i kažnjavanje odgovornih za pokušaj gušenja slobode riječi. Sloboda medija zajamčena je brojnim međunarodnim i bh. dokumentima koji govore o ljudskim pravima te medijskim slobodama - kazao je Pavković.

 

Kešmer: OSA izabrala praksu diktatorskih režima

Glavni i odgovorni urednik „Dnevnog avaza“ Kenan Kešmer kazao je da će, ako se Dodikova izjava ispostavi kao točna, to biti jasan dokaz da je OSA, umjesto demokratskih, prihvatila prakse diktatorskih režima.

- Ako se informacija koju je Dodik iznio u funkciji predsjedavajućeg Predsjedništva BiH ispostavi kao točna, a u prilog tome ide da je znao i točan broj protokola odluke OSA-e, bit će to još jedan dokaz da je BiH potrebna ozbiljna i korjenita reforma obavještajnog sektora. Skandalozno je i nedopustivo da se mediji prisluškuju, prate i nadziru. Mediji su uvijek bili i trebaju biti korektiv društva, koji će raditi neovisno, bez pritisaka i straha. OSA bi se pod hitno trebala očitovati, posebno jer ovo nije prvi skandal ove vrste koji dolazi iz ove agencije – naveo je Kešmer.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 13:54