StoryEditor
USS Albacore

Kod japanske obale pronađena američka podmornica nakon skoro 80 godina

Piše desk  /  23.02.2023., 10:35h

Jedna od najuspješnijih američkih podmornica u Drugom svjetskom ratu USS Albacore konačno je pronađena nakon što je misteriozno potonula davne 1944. godine u studenom.

Kako je saopćila američka mornarica, podmornica je pronađena nakon skoro 80 godina u Japanu, kod obale Hokkaida.

Njen nestanak je zabilježen 7. studenog 1944. godine zajedno s članovima posade, a njena lokacija je dosad bila misterija. Međutim, dr. Tamaki Ura sa Sveučilišta Tokio je nedavno objavio podatke i fotografije koje otkrivaju "počivalište" podmornice, što je službeno potvrđeno.

Do otkrića se došlo dijelom zahvaljujući japanskim arhivskim dokumentima.

Urin tim je koristio vozilo na daljinsko upravljanje kako bi prikupio potrebne podatke.

Riječ je o lokaciji s turbulentnim strujama, morskim rastinjem i ograničenom vidljivošću, što je otežavalo dokumentiranje olupine i pravljenje detaljnih fotografija. Ipak, snimci su otkrili nekoliko prepoznatljivih karakteristika podrmornice klase Gato iz 1944. godine.

Podmornica je identificirana i zahvaljujući promjenama koje je doživjela, a to su SJ radarska antena i jarbol, linija otvora za ventilaciju duž vrha nadgradnje, kao i odsustvo čeličnih ploča duž gornje ivice komandnog mosta.

Podmornica je američko vojno plovilo zaštićeno zakonom, koji dozvoljava daljinsko dokumentiranje i druge nenametljive aktivnosti se mogu obavljati s tim da sve radnje koje bi mogle biti invazivne moraju imati relevantne dozvole.

Stradali mornari

Podmornica predstavlja i vječno počivalište mornara koji su dali svoje živote te bi je takvom trebale smatrati sve strane.

USS Albacore je proizvela kompanija Electric Boat iz Conncticuta, u službu je ušla 1. lipnja 1942. godine, a obavila je 11 borbenih patrola i potopila 10 neprijateljskih brodova prije nego je nestala 1944. godine tijekom misije miniranja.

Moguće je da je potopila još tri broda, ali to nije potvrđeno.

Tijekom svoje službe je dobila brojna odlikovanja, a bila je jedna od najefikasnijih tijekom Drugog svjetskog rata.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 01:25