StoryEditor

Koc: Turska i BiH zajedno rade na izručivanju Gullenovaca

Piše D  /  12.07.2019., 01:07h

Ambasador Turske u BiH Haldun Koc kazao je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu da Turska, u suradnji s BiH radi na zatvaranju, kako je kazao, FETO institucija u BiH i da rade na izručenju turskih državljana koji žive u BiH, a za koje turske vlasti tvrde da su pripadnici "terorističke organizacije" i da su osumnjičeni za učešće u pokušaju državnog udara u Turskoj 15. jula 2016. godine. 

- Mi smo utvrdili tko su te osobe, BiH je izručen zahtjev za njihovim izručenjem i sve se radi u okviru međunarodnog prava. Oni su dokazani pripadnici terorističke organizacije FETO i mi za to imamo dokaze. Ovaj proces je u toku u BiH i ne znamo koliko će on trajati. Mi želimo da se oni izruče u Tursku i iz razloga i da ih spriječimo u njihovim naumima koji mogu biti štetni i za BiH - rekao je Koc. 

On je potvrdio da je ovim osobama Turska poništila turske putovnice i da oni nisu validni.

Na pitanje novinara da, s obzirom na to da je pred Sudom BiH ranije već potvrđena jedna oslobađajuća presuda po optužbama Turske za  učešće jedne njihove državljanke  u državnom udaru u Turskoj i da je odbijen zahtjev za njeno izručenje  kao i da je ministar sigurnosti BiH ranije potvrdio da u našoj zemlji nisu evidentirani pripadnici ni djelovanje organizacije Fethullah Gülena, odnosno FETO pokreta, te da se on u našoj zemlji ne tretira kao teroristički, hoće li eventualno neizručenje građana koje traži Turska narušiti odnose dviju zemalja, ambasador Koc je kazao kako ništa ne može utjecati na prijateljske odnose BiH i Turske.

Inače, pres-konferencija Ambasade Turske u Sarajevu održana je povodom "Trke za demokraciju", koja će, na inicijativu ambasade, biti održana u nedjelju. 

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 11:15