StoryEditor

Knjige za milijune: Pet najunosnijih izdavačkih ugovora

Piše D  /  29.07.2021., 21:31h

Unatoč ubrzanom razvoju tehnologije i novih medija, čini se kako zarada, ali i prodaja knjiga kod nekih pisaca doseže gotovo epohalne razmjere. To su djela čije naklade dosežu vrtoglave brojke od 20 miliona primjeraka godišnje dok primjerice zarada autora kreće 8.8 milijuna dolara do visokih 500 milijuna dolara.

 Doduše, najčešće je uzrok tome činjenica da autori tih djela potjeću ili iz sfera globalnog javno-političkog života, čime već njihova sama imena služe kao „jamac“ kvalitete i gomile sočnih zanimljivosti iz njihovog zakulisnog života ili iz krugova književnika čija su imena već naširoko poznata javnosti.  

Također je vrlo bitna činjenica da su to gotovo sve djela anglofonog književnog kruga te samim time dostupna širokom (svjetskom) tržištu. Tematski su najčešće u pitanju autobigrafije i biografije, osobne kontemplacije, no i dalje, za utjehu svih istinskih ljubitelja književne umjetnosti, na samom vrhu se nalazi fikcionalna proza, navodi Express. 

James Patterson 

U nastavku slijedi popis od pet najunosnijih ugovora koji su ovim autorima priskrbila višemilijunsko bogatstvo: James Patterson Prvi na popisu, nalazi se američki spisatelj James Patterson, koji je svojoj četrdesetjednogodišnjoj književnoj karijeri napisao čak 147 romana od kojih je ugledni „New York Times“ njih 67. proglasio broj 1 best-sellerima te ga time uvrstio u  Guinnesove svjetske rekorde.

Patterson je slavu stekao serijom romana o privatnom detektivu Alexu Crossu, koji se nakon napuštanja službe kao FBI-ev forenzički psiholog i vladin dužnosnik, suočava s brojnim prijetnjama njemu i njegovoj obitelji. Po serijalu su snimljena tri filma: „Kiss the Girls“ (1997.), „Along Came a Spider“ (2001.) i poprilično slabiji „Alex Cross“ (2012.) Prosječno ovaj autor godišnje proda oko 20 milijuna primjeraka svojih romana dok mu se zarada u samo dvije godine kreće oko 500 milijuna američkih dolara.

 Ken Follett

Sljedeći po zaradi na nakladničkom ugovoru je velški autor špijunskih i povijesnih romana Ken Follett. Follet nakon završetka studija filozofije i diplome 1970. Na londonskom University College-u odlazi na tromjesečni postdiplomski kurs iz novinarstva te radi kao reporter cardiffskim novinama „South Wales Echo“. Nakon povratka u London nastavlja novinarsku karijeru u večernjim novinama „The Evening News“ te nakon napuštanja novinarske karijere krajem 70-ih postaje direktor manjeg londonskog izdavača „Everest Books“. U to vrijeme započinje i svoju spisateljsku karijeru te već 1978. godine izdaje špijunski roman „Eye of the Needle“ koji u nakladi od čak 10 milijuna primjeraka ubrzo postaje best seller i kojim stijeće svjetsku slavu. Nakon niza uspješnih romana, 2010. izdaje prvi dio svoje „Century“ trilogije (u kojoj je obuhvatio važne svjetske društveno-političke događaje poput prvog svjetskog rata i ruske revolucije pa do uspona trećeg Reicha i kasnije Hladnog rata) povijesni roman „Fall of Giants“ koji u samo 10 tjedana dostiže prodaju od 2 milijuna primjeraka. Trilogija mu je donjela zaradu od 16 i pol miliona američkih dolara po knjizi čime je sa samo tri knjige dosegao gotovo 50 milijuna dolara čiste zarade.

Ivan Pavao II

Anormnu težinu od 21 milijuna američkih dolara ima i sedma knjiga pape Ivana Pavla II. „Prijeći prag nade“ izdana 1994. godine. U toj najpoznatijoj knjizi, papa Ivan Pavao II. progovara o svom intimnom životu, odnosu s Bogom, bez zadrške odgovara na pitanja i nedoumice koje su vlastite današnjem čovjeku poput pitanja religioznosti, braka, pobačaja, ali i iznosi vlastite kontemplacije o svevremenim filozofskim problemima i njihovim implikacijama na razvoj europskog kulturno-društvenog kruga. Knjiga je prevedena na više od 50 jezika i prodana u više od 20 milijuna primjeraka.  

Bill Clinton

Ako nas već prethodni primjer nije uvijerio da izdavač Alfred A. Knopf posjeduje izniman nos za zaradu, onda ovaj koji dolazi svakako hoće. 10 godina nakon izdanja „Prijeći put nade“, njujorški „Knopf Publishing Group“ izdaje autobiografiju 42. američkog predsjednika Billa Clintona poznatog po „Lewinsky“ skandalu ali i po bombardiranju al-Qaedinih baza u Afganistanu i po američkom bombardiranju ostataka Jugoslavije u kosovskom ratu 1999. godine. Na više od 1000 stranica u svojoj autobiografiji, Clinton kronološki progovara o svojem djetinjstvu u američkom gradiću „Hope“ u državi Arkansas, školskom dobu i prvim glazbenim pokušajima nakon preseljenja u gradić „Hot Springs“ također u saveznoj državi Arkansas pa do početaka svoje političke borbe za guvernera, političkog uspona i kasnije predsjedničkih izbora. Procijenjuje se da je Clinton do sada zaradio oko 19 milijuna američkih dolara.

 Hillary Clinton

U nešto manje obuhvatnom opsegu, svoje memoare, 2014. godine izdala je i žena od Billa Clintona, Hillary Clinton. U autobiografskom djelu „Hard Choices“, na 635 stranica popraćenih sa stotinjak fotografija, Hillary progovara o okolnostima u američkoj vanjskoj politici u kojima je za vrijeme mandata državnog tajnika i saveznog senatora morala donositi „teške odluke“, pogotovo one vezane za problem „arapskog proljeća“, Afganistan, Egipat i Rusiju. Veliki naglasak stavila je na „egipatsku revoluciju“ 2011. i njen odnos sa dugogodišnjim prijateljem, egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom.

Također progovara i o osobnom životu. Pretpostavlja se da je Clinton prodajom knjige zaradila 14 milijuna američkih dolara.  

Dnevnik.ba 

19. travanj 2024 21:08