StoryEditor

Knin: Počelo obilježavanje Dana pobjede

Piše D  /  05.08.2020., 10:08h

Zvonjavom crkvenih zvona, kojim se simbolično obilježava ulazak Hrvatske vojske u Knin tijekom vojno-redarstvene operacije "Oluja", na Kninskoj tvrđavi je započelo obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, 25. obljetnice "Oluje" i Dana hrvatskih branitelja, javllja HRT.

Na tvrđavi, na kojoj su ove godine zbog epidemioloških mjera samo sudionici programa, podignuta je zastava Republike Hrvatske, pročitana je povjesnica VRO "Oluja", ispaljeno je 25 počasnih plotuna, a potom je počelo čitanje imena poginulih i nestalih pripadnika VRO "Oluja". Slijedi minuta šutnje, te prelet borbenog zrakoplova MiG 21. Zastavu na tvrđavi podigli su pripadnici Druge, Četvrte i Sedme gardijske brigade koji su je na istom mjestu podigli i 1995. godine.

Čestitke u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

Čestitajući današnji blagdan premijer Andrej Plenković objavio je na twitteru da se "25 godina od Oluje prisjećamo najveće pobjede koja je donijela slobodu i otvorila put mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja".

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja čestitali su i potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova  Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

- Na ovaj povijesni datum samostalne RH, iskreno i s dubokim pijetetom spram svoj podnesenoj žrtvi, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, čestitamo prije svega svim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima. Čestitke upućujemo i svim građanima RH sa željim da zajedničkim nastojanjima i zalaganjem učinimo našu domovinu u svakom pogledu na čast i ponos onih koji su je branili i oslobodili za sve nas i generacije oje dolaze, navodi se među ostalim u čestitki ministra Božinovića i ravnatelja policije Miline. 

Na Spomeniku hrvatske pobjede Oluja 95 bit će položeni vijenci i 25 crvenih ruža.  S kninske Tvrđave bit će ispaljeno 25 počasnih plotuna, a prostor će prelijetati borbeni zrakoplov MiG 21.

Na obilježavanju će se tradicionalno služiti i misa za poginule u Domovinskom ratu i VRO "Oluja".  Najavljen je i prigodni program Akrobatske grupe "Krila Oluje", a navečer će na Tvrđavi biti vatromet i koncert bez publike koji će prenositi televizija.

Završna oslobodilačka vojno-redarstvena akcija Domovinskog rata "Oluja" počela je 4. kolovoza 1995., u njoj su nakon četiri godine okupacije agresora   oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu, a omogućene su i oslobodilačke akcije u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage, u kojima je bilo ukupno oko 200 tisuća ljudi, oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, odnosno gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u BiH te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Dnevnik.ba

08. svibanj 2024 07:03