StoryEditor

Knezović: "Policija je odmah trebala ukloniti palestinsku zastavu sa Staroga mosta"

Piše D  /  13.05.2021., 01:05h

U srijedu su izraelske snage ubile zapovjednika Hamasa i bombardirale nekoliko zgrada, uključujući nebodere i banku, za koju je Izrael rekao da je povezana s aktivnostima frakcije, piše Direktno.hr.

Zatim je Hamas ispalio rakete na Tel Aviv i prema Jeruzalemu rano u četvrtak, a Izrael je obećao da će nastaviti gađati islamističku frakciju u Gazi.

U ovom trenutku Izrael dovlači vojsku na granicu s Gazom, a očekuje se da će tijekom dana dobiti odobrenje za upad vojske u to područje.

Times of Israel, pozivajući se na vojne izvore, javlja da su planovi za invaziju Gaze trenutačno u pripremi i bit će prezentirani zapovjedništvu vojske tijekom dana, a sljedeći je korak da ti planovi idu na odobrenje političkom vrhu zemlje.

Posljednja takva velika operacija na ovom je trusnom području bila 2014. godine i sada je više nego jasno da slijedi sukob širih razmjera, unatoč tome što se mnogi nadaju da do toga ipak neće doći.   

U srijedu navečer postalo je napeto i u Mostaru. Naime, Bošnjaci su u gradu razvukli na čuvenom Starom mosta zastavu Palestine, dajući time potporu Palestincima u novom valu oružanih obračuna s Izraelom. 

--Unatoč protivljenju gradonačelnika na Starom mostu u Mostaru okačena zastava Palestine--

Foto: Klix.ba

Nije dugo trebalo da stigne odgovor s hrvatske strane. Oni su u zapadnom dijelu Mostara izvijesili zastavu Herceg-Bosne i dali potporu Izraelu.

Na podršci se Hrvatima javno, na svom Twitteru, zahvalio i izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Ilan Mor. 

"Hvala vam na stalnim molitvama i podršci", napisao je Mor.

O ovom smo događaju razgovarali su s političkim analitičarom i aktivistom za prava Hrvata u BiH. Marijanom Knezovićem.

‘‘Prvo, prirodno je što se sukobi u Izraelu prate i od strane hrvatske javnosti u BiH i Hrvatskoj. Izrael je prirodni vanjskopolitički, strateški, ekonomski i vojni partner hrvatske nacije, kao što su i Hrvati, bez obzira gdje se nalazili, prirodni partneri Izraela. Navedeno će biti posebno vidljivo u budućnosti, kada će eskalirati mnoge stvari koje se danas guraju pod tepih.

To je između ostalog vidljivo i iz zahvale izraelskog veleposlanika Ilana Mora koji se javno zahvalio Hrvatima ‘Herceg Bosne‘ na podršci.

Nadam se i vjerujem kako će suradnja između Izraela, Hrvatske i Hrvata ‘Herceg Bosne‘ biti još intenzivnija, jer to otvara prostor za različita politička rješenja, kao i stabilnost i snagu vojne pozicije hrvatskoga naroda‘‘, govori za Direktno Knezović. 

‘‘Uvjeren sam kako će i kroz nekoliko godina Izrael službeno podržati i priznati federalnu jedinicu s hrvatskom većinom u BiH. U tom kontekstu treba promatrati i ilegalno vješanje palestinske zastave na Stari most, koja je trebala biti uklonjena u roku pet minuta od strane županijskog MUP-a, no i tu se događaju propusti te smatram da se MUP HNŽ-a treba ispričati državi Izrael jer nije na vrijeme uklonio zastavu koja je izvješena bez dozvole, a koja svakako u velikom dijelu nastoji justificirati palestinski antisemitski terorizam koji traje desetljećima.

Dok Hrvati u BiH podržavaju demokratski i slobodarski orijentiran Izrael, koji štiti ljudska prava svih, pa i Palestinaca i drugih muslimana koji su itekako zastupljeni u institucijama države Izrael, mnogi Bošnjaci vješaju zastave palestinskih terorista.

To je, nažalost, realnost BiH te podsjeća na tmurni događaj od prije nekoliko godina kada su navijači BiH gazili veliku izraelsku zastavu u Zenici. Time su gazili ideju jedine demokratske države na Bliskom istoku, jedine države u širem okruženju koja ne dokida svojim građanima prava zbog nacionalnosti, vjeroispovijesti, političkih stavova, seksualne orijentacije i slično‘‘.

 Marijan Knezović analizira situaciju ukratko pa kaže:

‘‘Nadam se kako će se sukobi koji se događaju riješiti u korist Izraela. Izrael je već bezbroj puta pokazao nevjerojatnu snagu da održi državnost i demokratičnost iako je uvelike okružen brojnijim neprijateljem. Sjetimo se samo Šestodnevnog ili Yom-Kipurskog rata kad je Izrael de facto porazio agresore brže nego da su na računalu igrali Call of Duty ili Counter-Strike. 

Velikobošnjačka promidžba svakako pokušava odraditi svoje, na društvenim mrežama primjetne su osude čina izraelskog veleposlanika koji se zahvalio Hrvatima Herceg Bosne. To je itekako očekivano. Velikobošnjačka hegemonistička politika, svjesna svoje slabosti i međunarodne nebitnosti izvan zemalja islamskog svijeta, nastoji narušiti međunarodnu poziciju Hrvata iz BiH.

Bogu hvala da je tako, jer dok vješaju palestinske zastave i gaze izraelske, svaki njihov pokušaj umanjivanja međunarodne snage ideje Herceg- Bosne samo dodatno legitimira i jača tu veličanstvenu ideju budućnosti. Neka nastave, besplatan PR je onaj najbolji, a ako smo išta naučili iz 20. stoljeća, znamo kako Izrael uvijek pobjeđuje. I opet će‘‘, uvjeren je mladi politički analitičar.

Na kraju zaključuje:

‘‘Kada Izrael pobijedi, opet će biti više vremena za realizaciju ozbiljne suradnje političkog trojstva, Hrvata, Amerikanaca i Židova, a dok ne pobijedi, nastavit ćemo pokazivati da smo uz njih i kada je teško znajući kako će nam iz Jeruzalema vratiti istom mjerom‘‘, piše Direktno.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 03:20