StoryEditor

Knezović: Pitanje bh. Hrvata je humano pitanje. Ruža Tomašić utihnula poput jaganjca

Piše D  /  27.06.2021., 05:06h

Iz SDP-a BiH su, naime, zamjerili hrvatskim SDP-ovcima u Europskom parlamentu zbog činjenice da su zastupnici te stranke odbili podržati EU rezoluciju koja u sebi nema termin konstitutivni narodi.

Tonina Piculu su prozvali desničarom, a SDP Hrvatske optužili jer, ukratko, ne stoji na braniku bošnjačkog nacionalizma.

Politički aktivist Marijan Knezović komentirao je za Bild.ba strelice iz bošnjačkog SDP-a upućene Zagrebu.

“Što se rezolucije tiče, ona je dobra jer padaju određene maske. Ona je neobvezujući dokument i to treba imati na umu. Ipak, dobro je vidjeti kako se horizont čisti i kako je lažna građanska politika SDP-a BiH već odavno prokužena od strane hrvatskih političara, pa i onih iz hrvatskoga SDP-a”, rekao je za Bild.ba.

Po njegovim riječima, pitanje Hrvata u BiH nije ideološko pitanje u Hrvatskoj, nego, kako kaže, humanističko i civilizacijsko.

“Kao što je istaknula zastupnica SDP-a, gospođa Ahmetović, unitarističko uređenje BiH nije opcija i Hrvati trebaju sami birati vlastite političke predstavnike, kao i druga dva konstitutivna naroda zajedno s ostalima kad se napokon promijeni izborni zakon. Optuživanje Picule kako je desničar ne želim niti komentirati jer je to uistinu jedna smiješna konstrukcija. Prvo, pitanje Hrvata u BiH i njihove ravnopravnosti nije niti lijevo, niti desno, niti centrističko pitanje. To je jedno humanističko i civilizacijsko pitanje, a i pitanje legalnosti i poštovanja zakona, ustava i međunarodnih konvencija koje se odnose na ljudska prava”, stava je Knezović.

Ovaj politički aktivist ističe i kako su prošla vremena kada je netko iz Sarajeva mogao spinati politički Zagreb.

“Jasno mi je kako veliki dio političkog Sarajeva za cilj ima svađati desnicu i ljevicu u Hrvatskoj kako bi oslabili diplomatsku i političku podršku koju Hrvati u BiH trebaju imati. No, vremena su se promijenila. Desnica i ljevica u Hrvatskoj, iako niti jedno niti drugo ne postoji u pravom obliku, nastavit će imati prirodne demokratske nesrazmjerice vezano za ekonomiju, svjetonazorska pitanja i slično, no to ne znači da u Hrvatskoj žive apatični likovi koji neće stati na istu stranu kad se radi o zaštiti temeljnih ljudskih prava jednog naroda. To je ljepota demokracije i njezina najveća prednost. Želim takvu demokratičnost jednom vidjeti i u Sarajevu, no to će vjerojatno ostati tek želja”, kazao je.

Prozvao je i Ružu Tomašić radi neutralnog stava po pitanju ove deklaracije.

“Neki desničari su pak pokazali svoje lice. Gospođa Ruža Tomašić je bila neutralna i nije glasovala protiv rezolucije koja prešućuje hrvatsku konstitutivnost u BiH. E to su pak paradoksi koji guraju društvo unazad. Političari koji hrvatuju, kunu se u suverenost i integralnost hrvatskog naroda, mašu sa zastavama, pjevaju pjesme i tu i tamo sve posole i začine dozom branitelja i Isusa Krista. Zatim, nakon što dođu do pozicija koje im donose stotine tisuća eura, lagano utihnu kao jaganjci i postanu oni kojima Sarajevo plješće”, govori on.

Dodao je i kako bi kompletna politička scena Hrvatske po pitanju bh. Hrvata odrediti daljnje korake i strategiju.

“Smatram kako je sazrijelo vrijeme da se u Mostaru ili Kiseljaku održi ozbiljan događaj međunarodnog karaktera kojemu će prisustovati političari iz raznih stranaka u Hrvatskoj i BiH te da na takvom događaju treba odrediti daljnje korake i ujediniti se organizirano i strateški kako bi se pomoglo Hrvatima u BiH, jedinom narodu Europe koji ne može birati vlastite predstavnike u svojoj zemlji. Nakon tog događajaja bi imali još više smiješnih priopćenja i izjava iz SDP-a BiH pa bi i ljubitelji komedije dobili svoju dozu”, zaključio je Knezović u izjavi za Bild.ba.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 06:18