StoryEditor

Knezović: Hrvati više ne smiju biti političke budale

Piše D  /  07.08.2019., 05:08h

Zašto ne vjeruje u realizaciju potpisanih tzv. Principa  za formiranje vlasti na razini BiH za Direktno je otkrio politički analitičar i aktivist za prava Hrvata u toj zemlji Marijan Knezović.

Knezović je uvjeren da su tzv. Principi "kozmetika za peglanje javnog mnijenja" jer ne postoji apsolutno niti jedan rok niti jedna vremenska odrednica za realizaciju točaka iz tog sporazuma.

"Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora nedavno je opet u svrhu obmanjivanja javnosti na sjednici donijelo odluku kako se vlast u zemlji neće formirati dok se ne izmijeni Izborni zakon. Sad odjednom izmjene trebaju nastupiti nakon što se uspostavi vlast i podijele se fotelje. A kada zasjednu u njih vjerojatno će opet najaviti izmjene tog zakona koje se neće dogoditi dok to ne zatreba nekom političaru", ironičan je Knezović.

Taj mladi društveni aktivist smatra kako HDZ BiH više neće moći "prevoditi Hrvate žedne preko vode" jer su ionako, ističe, izgubili podršku dobrog dijela hrvatskog naroda, a to se najbolje pokazalo, navodi, u slučaju mostarskog Aluminija, piše Direktno.hr.

Sporazum neće biti proveden

"Ako bi trebao nešto posebno istaknuti onda je to činjenica da su tri iznimno korumpirana političara potpisali kako će imenovati ljude na funkcije prema kriteriju kompetentnosti. I to je upravo urnebesan dio sporazuma, jer oni to ne bi mogli učiniti niti da žele s obzirom na to da su zadnjih 20 godina upravo imenovanjem poslušnih i nekompetentnih kadrova jačali svoje pozicije, a ugrožavali poziciju BiH kao zajednice, neću reći države, a time i položaj sva tri konstitutivna naroda u toj zemlji", oštar je Knezović.

Upozorava kako sporazum uopće ne spominje problem fiskalne neravnopravnosti koja najviše pogađa Hrvate u BiH, a u nekim elementima pogađa i primjerice, stanovnike Tuzle: "Hrvati preplaćivanjem poreza zapravo hrane one koji ih na dnevnoj bazi diskriminiraju u Sarajevu i pokušavaju ih poniziti raznim izjavama i interpretacijama, no hrvatski politički vrh očito ne smatra spornim što po glavi stanovnika u Sarajevu dobiju dvaput više novca nego u Posušju".

Napominje kako čak nije niti važno hoće li se Vijeće ministara BiH formirati ili neće jer "Principi neće biti provedeni".

"Svatko tko vjeruje da će ovi ljudi, koji su radili sve suprotno zadnjih 20 godina, sada odjednom okrenuti loptu i pokušati učiniti nešto, u velikoj je zabludi. Sporazum nema niti jedan definiran rok, a rokove ne određuju oni koji znaju da nešto neće ispuniti. Treba podsjetiti i da je Dragan Čović barem 20 puta u zadnjih deset godina najavljivao promjene Izbornog zakona, a to se još nije dogodilo", upozorava Knezović.

Blokada vlasti kao bolja alternativa

Na upit koja je alternativa dogovoru i potpisanom sporazumu, Knezović odgovara da je jedina alternativa da ne ulazimo u vlast dok ne bude paritet Hrvata u njoj i bez nužnih promjena Izbornog zakona. "Puno brži put do Izbornog zakona je blokada vlasti i inzistiranje na njemu kroz međunarodne institucije nego potpisivanje kvazi sporazuma koji nema niti jedan definirani rok", poručuje taj izvrsni poznavatelj prilika u BiH.

Knezović nije uvjeren nego je, ističe, siguran da se sporazum neće realizirati.

"U jednoj od točaka sporazuma navedeno je kako će se implementirati presude Ustavnog suda BiH i drugih sudova koje se odnose na Izborni zakon. U tom kontekstu treba podsjetiti da su takve stvari do sada već nekoliko puta potpisivane. Radile su se press konferencije i objavljivalo se predstavnicima drugih država, ali se ništa nije dogodilo", podsjeća.

Na ponovljeni upit što su u ovoj situaciji trebali onda napraviti politički predstavnici Hrvata u BiH, Knezović odgovara poznatom izrekom da je čovjek, ako radi istu stvar, a očekuje različite rezultate, po definiciji ‘budala‘.

Iznova prekršena riječ

"Smatram da Hrvati ne trebaju biti političke budale, već da moramo uvjetovati izmjenama Izbornog zakona bilo kakvo formiranje vlasti. Siguran sam da je to najbolji i najbrži put do Izbornog zakona i nove, kvalitetne vlasti. Naime, koliko god jak animozitet prema Hrvatima iz Sarajeva i partikularno iz Banje Luke, ipak plaće mnogih ljudi ovise o tome je li vlast formirana ili ne", pojašnjava naš sugovornik koji smatra da bi se u slučaju, da se vlast nije formirala još neko izvjesno vrijeme, Međunarodna zajednica ozbiljno upitala zašto se to ne događa. To bi, uvjeren je, bila prilika za jedno opće lobiranje i internacionalizaciju problema.

Na opasku kako bi Hrvati u tom slučaju ispali ‘bad guys‘, Knezović navodi da, ako bi tako bili percipirani jer štitimo ustavnu poziciju svoga naroda onda to i trebamo biti te da je vrijeme da se ispravno postavimo.

Na kraju smo ga upitali znači li to da je potpisanim sporazumom Čović prekršio riječ jer je Hrvatski narodni sabor odlučio kako neće sudjelovati u formiranju vlasti ako se ne izmjeni Izborni zakon,  Knezović je odgovorio potvrdno, zaključivši kako je tako i izgradio svoju karijeru, piše Direktno.hr.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 10:50