StoryEditor

Knezović: Bilo kakav sastanak Milanovića s Komšićem bio bi sunovart hrvatske politike

Piše D  /  09.01.2020., 04:01h

-Zoran Milanović za Hrvate u BiH, kao i svaka druga osoba izabrana na tako odgovornu funkciju, može biti i sjajan i katastrofalan, sve zavisi od njegovih djela, izjavio je politički i društveni aktivist Marijan Knezović, komentirajući kakav bi mogao biti odnos novoizabranog predsjednika Republike Hrvatske naspram Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Eventualni sastanak hrvatskog predsjednika s nelegitimno izabranim hrvatskim članom Predsjedništva BiH, uključujući čak i telefonski razgovor, Knezović smatra da bi bio sunovrat hrvatske politike. Samim time, po njegovu mišljenju, odgovoran i i državnički potez bio bi, kao što je i sam Milanović precizno isticao u kampanji, odluka da sastanka s Komšićem neće biti jer nije niti legitiman niti legalan.

-Milanović bi mogao upozoriti međunarodne institucije na konkretne primjere diskriminacije Hrvata, kao što je trenutni izborni zakon te konkretno stati uz Hrvate iz BiH u svim legitimnim političkim stremljenjima, naveo je Knezović.

 

Hrvati u BiH nisu stranački, nego državni interes

Kada bi Milanović posjetio neko od mjesta na kojima je izvršen zločin nad Hrvatima u BiH, odao počast žrtvama i kao predsjednik članice EU zatražio aktivan rad na rasvjetljavanju ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, Knezović je naglasio kako je siguran da bi na taj način pokazao senzibilitet za Hrvate u BiH i pitanje Hrvata u BiH uzdignuo iznad stranačkih interesa na strateški, državni interes.

Mogao bi, sukladno svojim ovlastima, smatra Knezović, i s mandata povući veleposlanika Joška Paru i druge za koje je utvrđeno kako su sudjelovali u radu protiv Hrvata u BiH, ali i raznim protuzakonitim aktivnostima koje se vide iz korupcije koju je razotkrio diplomat Damir Sabljak, a HDZ ju prikriva već više od godinu dana. Ukoliko bi to učinio, Milanović bi se cementirao kao lider ozbiljne države, a ne izdanak neke stranke. Za razliku od ere Ive Josipovića ili Stjepana Mesića

-Za razliku od ere Ive Josipovića ili Stjepana Mesića, vjerujem kako u Milanovićevom predsjedničkom mandatu nećemo slušati izmišljotine o djelovanju Hrvatske u BiH za vrijeme prošlog rata, na kojima je kasnije i Haag temeljio svoje notorne optužnice i još notornije presude.

 

Udruženi zločinački poduhvat je zapravo „izmišljotina“

Knezović je istaknuo kako je Milanović nakon presude hercegbosanskoj šestorci i nakon smrti generala Slobodana Praljka naglasio kako nikakvog udruženog zločinačkog poduhvata nije bilo te kako je udruženi zločinački poduhvat koji je presuđen zapravo „izmišljotina.“

-Nadam se kako će zadržati takvu retoriku jer ona odgovara istini. U svakom slučaju, Milanović ima sjajnu priliku pomoći Hrvatima i pokazati kako Hrvatska konkretno stoji iza Hrvata u BiH, ali mora izbjeći poteze koje bi zasigurno vukli mnogi koji ga okružuju.

 

Prijeteće poruke hrvatskom narodu ne smiju se više zanemarivati

Iznenađenje ne bi bilo, dodao je ovaj aktivist, da Milanović kao predsjednik bude još konkretniji i korisniji Hrvatima u BiH nego što su neki drugi izabrani dužnosnici koji o Hrvatima u BiH, po njegovu mišljenju, pričaju samo par tjedana prije izbora kad skupljaju glasove ponavljajući dvije ili tri napamet naučene floskule.

- Sjetimo se trenutaka kad je Komšić lagao hrvatsku javnost preko HRT-a ili kad je preko iste televizije Izetbegović Hrvatima u BiH prijetio ratom ako poželimo legitiman politički cilj - hrvatsku federalnu jednicu. Vjerujem kako bi Milanović u takvim trenucima, za razliku od svoje prethodnice i drugih, državnički reagirao i kako ne bi mirno gledao na takve poruke, pogotovo kad se odašilju iz Zagreba, zaključio je Knezović.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 19:11