StoryEditor
obespravljenost konstitutivnog naroda

Knežević: Nema pomaka na europskom putu BiH dok se ne riješi hrvatsko nacionalno pitanje

Piše desk  /  04.11.2023., 18:53h

U ovim vremenima neizvjesnosti, jako je važno održati političku stabilnost BiH. Imaju li globalna događanja potencijal ozbiljne destabilizacije naše zemlje, u emisiji Fokus RTV Herceg Bosne urednika i voditelja Jurice Gudelja analizirali su Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 i povjesničar Domagoj Knežević.

Povjesničar Domagoj Knežević kazao je da sva globalna događanja, poput rata u Ukrajini i napada Hamasa na Izrael, utječu i na stanje u BiH.

-BiH po meni ima jednu veliku šansu da krene naprijed nakon prošlogodišnjih izbora. Sve to uključuje i rješenje ključnog pitanja, pitanja legitimnog političkog predstavljanja Hrvata u BiH, rekao je Knežević dodavši da nikakvog pomaka na europskom putu BiH  neće biti dok se to pitanje ne riješi.

Upitan postoji li itko na ozbiljnim globalnim adresama, a da ne razumije problem fenomena "Komšić", Knežević je rekao da je na prošlogodišnjim pregovorima u Neumu rješenje tog pitanja bilo na stolu.

"SDA je to rješenje koje je uključivalo implementaciju presuda Ljubić i Sejdić-Finci odbila", kazao je Knežević koji je i savjetnik hrvatskog šefa diplomacije Gordana Grlića Radmana.

Knežević je mišljenja da aktualni saziv Vijeća ministara dobro radi jer se odluke donose na bazi kompromisa i dogovora.

-Mi kontinuirano naglašavamo važnost rješenja hrvatskog nacionalnog pitanja, odnosno gubitka onoga što im daju međunarodni ugovori te Ustav, rekao je Knežević.

"Dok tzv. sarajevska javnost ne shvati da je Komšić, kao uzurpator hrvatskih političkih prava, unazadio hrvatsko-bošnjačke odnose do te mjere da ih kontinuirano treba popravljati, neće biti pomaka prema naprijed", rekao je Knežević.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 22:55