StoryEditor
sarajevo

Klub zastupnika SDA: Trojka zbog HDZ-a odustala od Južne interkonekcije

Piše fena  /  07.06.2023., 18:18h

Klub zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH oglasio se danas vezano za vraćanje u parlamentarnu proceduru zakona koje je predložila prethodna Vlada.

-Nakon što je prvobitno Vlada FBiH na čelu s Nerminom Nikšićem povukla niz zakona, koje je ranije usvojila Vlada na čelu s Fadilom Novalićem i koje je dostavila Parlamentu FBiH na usvajanje, samo petnaestak dana poslije su skoro svi ti isti zakoni ponovo vraćeni u parlamentarnu proceduru. Međutim one ključne, kao što su Zakon o južnoj interkonekciji FBIH, Zakon o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti u FBiH kao i Prijedlog zakona o zaštiti prijavitelja korupcije u FBiH, Vlada Nermina Nikšića nije vratila u parlamentarnu proceduru, navodi se u priopćenju ovog kluba. 

Kako ističu, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije na čelu sa SDP-ovim ministrom Vedranom Lakićem nije ponovno u parlamentarnu proceduru uputilo Prijedlog zakona o južnoj interkonekciji "čijom bi izgradnjom bila, barem, smanjena ovisnost o ruskom plinu".

-Taj Prijedlog zakona o južnoj interkonekciji u prosincu  2021. godine je usvojen na Zastupničkom domu, ali današnji partner “Trojke” HDZ BiH je više od godinu dana blokirao razmatranje ovog dokumenta na Domu naroda FBiH jer su tražili da “BH gas” ne bude nositelj investicije projekta ovog plinovoda već su predlagali da projektom upravlja poduzeće “Južna plinska interkonekcija” d.o.o. Mostar. Ako Prijedlog zakona o južnoj interkonekciji ne bude vraćen u parlamentarnu proceduru, zastupnici Stranke demokratske akcije u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine će ponovno predložiti na usvajanje takav zakon u istovjetnom tekstu. Indikativno je i to da Trojka, koja je vlastiti narativ gradila na tobožnjoj priči o borbi protiv korupcije - sada kada je na vlasti - ne želi u parlamentarnu proceduru da vrati već pripremljene antikorupcijske zakone o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti FBiH i zaštiti prijavitelja korupcije, priopćeno je iz Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Dnevnik.ba

13. srpanj 2024 21:16