StoryEditor

Klub SDA traži potpunu zabranu gradnje malih hidroelektrana u FBiH

Piše D  /  23.06.2020., 06:06h

Klub zastupnika Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH predlaže usvajanje zaključka o potpunoj zabrani gradnje malih hidroelektrana na cijeloj teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

U obrazloženju prijedloga koji potpisuje predsjednik Kluba Osman Ćatić, navodi se kako se u posljednje vrijeme mnogo radi i priča o gradnji malih hidroelektrana. One su obično vezane za male vodotoke, rječice i potoke. U Bosni i Hercegovini do sada je izgrađeno više od stotinu malih hidroelektrana, a veliki broj njih je, više od 300, u raznim fazama planiranja, pripreme i gradnje, što znači da u Bosni Hercegovini neće biti ni rijeke ni potoka bez barem jedne male hidroelektrane.

Primjeri pokazuju da njihova gradnja znači i potpuno uništenje prirodnog oblika i funkcije rijeka te flore i faune riječnog ekosustava. Male hidroelektrane predstavljaju postrojenja koja proizvode izuzetno male količine električne energije, istovremeno čineći nemjerljivu ekološku štetu, prenosi Dnevni avaz.

Gradnju ovih malih hidroelektrana prati i devastacija obala, korita rijeka, jer su cjevovodi koji povezuju vodozahvat i turbinu, često dugi i po nekoliko kilometara.

Zakonom o vodama nadzor nad ovim malim hidroelektranama uglavnom je na kantonalnom nivou zbog kapaciteta koji je ispod pet megavata. Samo izuzetno, ako su dvije hidroelektrane u nizu u dužini od dva kilometra, a zbir njihove jakosti prelazi pet megavata, nadležnost je Federalne vodne inspekcije i u slučaju da se hidroelektrane nalaze u vodotoku prve kategorije. Koncesije na vodu su, također, u nadležnosti kantonalne vlasti.

S aspekta voda, najveći problem kod ovih objekata je poštivanje prihvatljivog protoka, koji je propisan u Pravilniku o načinu određivanja ekološki prihvatljivog protoka.

U ljetnim, sušnim mjesecima, kada se znatno smanje protoci voda, često dolazi do narušavanja ekološki prihvatljivog protoka i negativnog djelovanja na ekosistem u ovim malim vodotocima. U ovom slučaju, vlasnici malih hidroelektrana trebali bi smanjiti proizvodnju električne energije ili je čak potpuno zaustave, što im je propisano vodnim aktom, ali često se to ignorira i, u tom slučaju, nadležna vodna inspekcija treba reagirati.

- S obzirom na sve navedeno, predlažemo usvajanje zaključka o potpunoj zabrani gradnje malih hidroelektrana na cijeloj teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine - navodi Klub zastupnika SDA.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 07:46