Article_Top_970x250

Klub Hrvata u Domu naroda traži žurno procesuiranje prijetnji smrću novinaru Branimiru Galiću

najoštrije osude

Klub Hrvata u Domu naroda traži žurno procesuiranje prijetnji smrću novinaru Branimiru Galiću

sij 15, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Izaslanici Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH uz najoštriju osudu prijetnji smrću novinaru Branimiru Galiću od strane Harisa Pendića traže od Federalne uprave policije i nadležnog tužiteljstva da u najkraćem roku poduzmu zakonom propisane mjere na procesuiranju Harisa Pendića, prepoznatljivog po uznemirujućim porukama mržnje koje mjesecima širi preko društvenih mreža.

Prijetnje smrću, zastrašujući i krajnje uvredljiv govor mržnje upućen ovih dana  novinaru Branimiru Galiću zahtijevaju žurnu reakciju odgovornih koja je  u proteklim mjesecima izostala jer Pendić je nakon brojnih izljeva govora mržnje i prijetnji  i dalje na slobodi.

Slobode nije lišen ni nakon što je prije nekoliko mjeseci zaprijetio novinaru Branimiru Galiću te je iste prijetnje ponovio  ovih dana nakon saznanja da ga je Galić prijavio nadležnim institucijama, prije svih Federalnoj upravi policije.

Od Federalne uprave policije i nadležnog tužiteljstva javno tražimo da u što kraćem roku procesuiraju prijetnje smrću i govor mržnje koji su upućeni novinaru Galiću jer to je jedini način da se počinitelj zaustavi. 

Pored sporosti  institucija u ovom slučaju, žalosti nas i šutnja predstavnika međunarodnih organizacija koje bi se trebale baviti zaštitom prava svih naroda i građana u BiH. Izaslanici Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH podsjećaju  da je  napad na novinara napad na slobodu govora i riječi bez obzira kojem narodu napadnuti novinar pripada, te kao takav zahtijeva najoštriju osudu i primjereno kažnjavanje!

Izaslanici u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH:

Tomislav Martinović
Ivo Tadić Iva
Tomislav Mandić
Ivan Ivić
Zdenka Džambas
Ilija Nakić
Damir Džeba
Stipan Šarac
Marija Rašić
Iva Raguž
Ilija Ilić
Marko Saraf
Damir Jurišić

Dnenvik.ba