StoryEditor
europski parlament

Klub HDZ/EPP: Dogovorom hrvatskih i bošnjačkih stranaka izbjeći izborni inženjering i osigurati jednakopravan položaj Hrvata

Piše Fena  /  16.02.2022., 21:07h
Ističu kako Klub HDZ/EPP redovito odbija takve optužbe i podržava "konstruktivan pristup hrvatske Vlade s ciljem očuvanja cjelovitosti i postizanja pune ravnopravnosti konstitutivnih naroda".

Klub HDZ/EPP snažno podržava i zagovara dogovor hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka u BiH o ograničenoj ustavnoj reformi i pravednoj izmjeni Izbornog zakona, priopćeno je u srijedu iz Europske pučke stranke nakon glasovanja o godišnjem izvješću o provedbi zajedničke vanjske i sigurnosne politike.

Navode kako bi se tako izbjegao "neprihvatljiv izborni inženjering i osigurao jednakopravan položaj Hrvata, kao što je i zajamčeno Daytonsko-pariškim mirovnim sporazumom".  

Stoga se Klub HDZ/EPP u Europskom parlamentu usprotivio, kako navode, "štetnom i neodgovornom amandmanu socijalista koji dolazi u presudnim trenutcima osjetljivih pregovora o legitimnoj zastupljenosti Hrvata u Bosni i Hercegovini".

- Umjesto da jasno pozove na reformu Izbornog zakona i uvažavanje prava Hrvata, amandman dvosmislenim formulacijama insinuira da Hrvatska kao regionalni akter ima štetnu ulogu u Bosni i Hercegovini. To je politika onih aktera koji otvoreno optužuju Hrvatsku za destabilizirajuću agendu u Bosni i Hercegovini, zbog čega je posebno neshvatljivo da amandman supotpisuje i zastupnik (Tonino) Picula – stoji u priopćenju.

Ističu kako Klub HDZ/EPP redovito odbija takve optužbe i podržava "konstruktivan pristup hrvatske Vlade s ciljem očuvanja cjelovitosti i postizanja pune ravnopravnosti konstitutivnih naroda".

Smatraju i da je takav konstruktivan pristup posebno važan u odlučujućim trenutcima za pronalaženje dogovora u BiH.

- U ovim prijelomnim trenutcima za budućnost hrvatskog naroda u BiH, ali i budućnost cijele zemlje, potpuno je promašeno zaoštravanje retorike, skretanje pozornosti s temeljnog pitanja izmjene Izbornog zakona i pozivanje na sankcije, koje trebaju biti isključivo krajnja mjera – zaključeno je u priopćenju.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 05:46