StoryEditor

Ključni političari ponovno iskopali ratne sjekire

Piše D  /  30.07.2021., 03:40h

OSA se u središtu pozornosti našla nakon što ju je kao "neprijateljsku" prvi napao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik a u tome mu se nešto opreznije ovog tjedna pridružio i lider HDZ-a BiH Dragan Čović, prenosi HIna

Obojica tvrde kako u državnoj obavještajnoj agenciji stvari ne funkcioniraju dobro, da najodgovorniji dužnosnici u toj agenciji ne surađuju te kako su vidljive podjele među njima na nacionalnoj osnovi.

Dodik je te optužbe, koje je prvi puta iznio na zajedničkoj konferenciji za novinstvo u Mostaru s Čovićem ranije ovog tjedna, "podebljao" u intervjuu kojega je u četvrtak objavila Radio-televizija RS (RTRS).

"Znam da i mene obrađuju, stalno me prate u pokušaju da me diskriminiraju i kriminaliziraju", kazao je Dodik optuživši ravnatelja OSA-e Osmana Mehmedagića da je neka vrsta privatnog obavještajca bošnjačkog člana Predsjendištva BiH Bakira Izetbegovića koji onda po političkim nalozima "pakira" slučajeve.

Čović je pak u izjavi novinarima bio nešto odmjereniji no kazao je kako u OSA-i "mnogo toga ne štima", te kako u njoj "postoje parasustavi".

Dodika i Čovića u takvim je ocjenama podupro i ambiciozni predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić koji je ustvrdio kako u OSA-i "postoje devijacije" koje se moraju istražiti.

"Ja te devijacije već godinama osjećam na svojoj koži", kazao je Radončić kojemu se pred Sudom BiH trenutačno sudi po optužnici koja ga tereti za pokušaj utjecaja na svjedoke u procesu što se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija, vođe jednog od balkanskih kriminalnih klanova.

Uz to što vide OSA-u kao zajednički problem, Čović i Dodik suglasni su kako nema zapreka da srpski zastupnici u državnom parlamentu, barem oni vjerni Dodiku, ne podupru HDZ-ov prijedlog izbornog zakona.

Izvjesno je kako će taj prijedlog dobiti većinsku potporu u Domu naroda no Čoviću je problem osigurati većinu u Zastupničkom domu pa ipak lider HDZ-a je optimist i vjeruje kako će sve to biti riješeno već ove jeseni iako se tome snažno protive Izetbegović i njegova Stranka demokratske akcije (SDA) ali i sve oporbene stranke zastupljene u državnom parlamentu.

Sam Izetbegović o tome je u četvrtak razgovarao s Čovićem u Sarajevu a novinarima je kazao kako je razočaravajuća sprega koju HDZ BiH uspostavlja s Banjom Lukom odnosno s Dodikom.

"Čović bi se više trebao okrenuti onima s kojima živi, dakle SDA, Bošnjacima a sprega Banje Luke i HDZ-a ne bih rekao da može donijeti išta dobro i za koga", kazao je Izetbegović.

Dodao je kako je od Čovića tražio pojašnjenje za takvo ponašanje no nije ga dobio.

"Čović je majstor u tome da odgovori a da ne dobijete suštinske odgovore", konstatirao je Izetbegović potvrdivši kako njegova stranka radi na svojim prijedlozima izmjena izbornog zakona BiH kojim bi se uključila i provedba presuda Europskog suda za ljudska prava u kojima je BiH dobila obvezu isključiti diskriminacijske elemente iz izbornog zakonodavstva.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 05:32