Article_Top_970x250

Klizište u Kirgistanu usmrtilo 24 osobe, među njima devetero djece

Tragedija

Klizište u Kirgistanu usmrtilo 24 osobe, među njima devetero djece

tra 29, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Dio sela u Kirgistanu zahvatilo je klizište koje je usmrtilo 24 osobe, među kojima je devetero djece, priopćilo je ministarstvo za izvanredne situacije.

Klizište je zahvatilo selo Aju u regiji Oš u ovoj planinskoj državi i zatrpalo šest kuća sa stanovnicima unutra.

- Ova 24 građana, među kojima je devetero djece, poginula su ispod klizišta na jugu države - rekla je portparolka ministarstva za izvanredne situacije Elmira Šeripova.

Ukupno 266 pripadnika spasilačkih ekipa, među kojima su bili i ljekari i vojnici, bili su na licu mjesta, rekla je ona.

Ministar za izvanredne situacije Kubatbek Boronov doletio je na mjesto nesreće na zahtjev predsjednika Almazbeka Atamabjeva kako bi preuzeo "sve moguće mjere da olakša posljedice klizišta i pruži svu neophodnu pomoć obiteljima žrtava", navodi se u priopćenju na predsjednikovom sajtu.

Atamabjev se putem predsjedničkog You tube kanala obratio građanima emocionalnom porukom.

- Najveći bol u čitavoj ovoj nesreći koja nas je zahvatila jeste činjenica da do prije tri dana naši sunarodnici koji su tu živjeli nisu poslušali stručnjake i odbili su da se presele - rekao je on.

Boronov je zbog rizika od budućih klizišta bio zadužen za organizaciju evakuacije 40 obitelji koje su živjele u ugroženom području i njihovo smještanje u kampove.

Kako se navodi, stanovnicima je bilo naređeno da napuste ugroženo područje u ožujku zbog rizika od klizišta i 34 obitelji su napustile područje, ali su se neki kasnije vratili.

Kirgistan je pretežno planinska država (95 posto), a klizište na jugu te države 2004. usmrtilo je 33 osobe, podsjeća agencija.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250