StoryEditor
Dunja Mazzocco Drvar

Klimatologinja: "Jaka tornada možemo očekivati i u Hrvatskoj"

Piše desk  /  24.07.2023., 08:55h

Klimatologinja Dunja Mazzocco Drvar za RTL Danas je govorila o nevremenu koje je prošli tjedan zahvatilo Zagreb, a nakon toga Slavoniju. Komentirala je i kakvo nas vrijeme očekuje idućih dana.

"Prošlotjedno nevrijeme me nije iznenadilo u smislu da je najavljeno da će se nešto takvo dogoditi. Ali silina, jačina i ta ekstremnost nevremena su me iznenadili. Nisam očekivala da će biti baš tako jako strašno", kazala je za RTL Danas Mazzocco Drvar, šefica Uprave za klimatske aktivnosti Ministarstva gospodarstva.

Kako bi sustav za uzbunjivanje trebao izgledati?

Upitana je li sustav za uzbunjivanje zakazao, na što je klimatologinja odgovorila da mi zapravo nemamo pravi sustav za uzbunjivanje. Opisala je kako bi takav sustav trebao izgledati.

"On se sastoji od nekoliko sastavnica, prvo je struka - netko tko prati i plasira informaciju. Potom je druga sastavnica tko će informaciju prenijeti jer netko mora smisliti i usustaviti način kako će se i kada prenijeti informacija, a onda i kome.

Treća sastavnica su oni koji primaju informaciju - jesu li to službe civilne zaštite ili su to građani koji se onda moraju naučiti kako primiti informaciju i kako se ponašati. Popriličan je put pred nama dok uspijemo napraviti sustav koji će zaista biti učinkovit i koji će služiti svrsi", kazala je Mazzocco Drvar.

"Ponedjeljak vruć, u utorak novo nevrijeme"

Jučer su brojni mediji prenijeli upozorenje slovenskog lovca na oluje koji kaže da Hrvatskoj prijete nove jake oluje. Klimatologinja je odgovorila jesu li te prognoze točne.

"Znam kolegu koji to radi i on dugi niz godina prati ovakve sustave, jako je dobro upućen u stanje atmosfere, ima vremena, volje i želje analizirati vremenske situacije. Iz svega onoga što ja vidim, on je u pravu. Pred nama je u ponedjeljak vruć dan, a onda u utorak ide novo nevrijeme. Kažemo - osvježenje, ali nažalost to zvuči previše lijepo u odnosu na ono što nas čeka.

Teško je reći hoće li novo nevrijeme biti jednako jako kao ono prošle srijedi jer se takvi sustavi ne mogu prognozirati toliko unaprijed. Njegova prava silina i pojavnost, sve pojave koje nosi, hoće li to biti tuča većeg ili manjeg zrna, hoće li to biti orkanski ili olujni udari vjetra, hoće li to biti jaka kiša ili izljevi na lokaliziranom području ili malo šire - to se može vidjeti tek nekoliko sati unaprijed. Sigurna sam da će naši prognostičari moći to na vrijeme detaljizirati", rekla je.

"Tornada možemo očekivati u Hrvatskoj"

Tornada su se pojavila u Češkoj i Milanu. Mazzocco Drvar je upitana jesu li tornada moguća i u Hrvatskoj. Odgovorila je da tornada u Europi već postoje te da ih godišnje bude između 300 i 400.

"To nije malo, prilično je veliki broj i neke je to iznenadilo s obzirom na to da ih obično vežemo za Sjevernu Ameriku gdje ih ima najčešće i opet ih je u Europi tri do četiri puta manje nego u Sjevernoj Americi. Također, velikoj mjeri su iznimno slabiji nego u Americi. Jakih i iznimno jakih tornada u Europi ima iznimno malo.

Sada živimo u toplijoj atmosferi koja ima sve više energije i sastavnica za proizvodnju jakih oluja koje se mogu manifestirati i kao tornada. Rekla bih da ćemo takvih jakih tornada u Europi imati sve više, a onda ih možemo očekivati i u Hrvatskoj", govori Mazzocco Drvar.

"Imat ćemo sve toplije ljeto"

Mazzocco Drvar je komentirala navode znanstvenika da je ovo najhladnije ljeto do kraja naših života. 

"Ako gledamo doslovno - to ne stoji, bit će još i hladnijih ljeta. Ako gledamo trend od nekoliko godina pa i desetljeća, zaista govorimo o zagrijavanju i sve toplijim ljetima. Varijacije su naravno moguće, ali siguran je trend siguran da ćemo imati sve toplije ljeto.

Podaci za Zagreb govore da su ljeta 1950-ih godina u prosjeku imala 8 vrućih dana, 1980-ih bilo ih je već 18, a sada u prosjeku Zagreb ljeti ima 28 vrućih dana", rekla je klimatologinja za RTL Danas.

Dnevnik.ba

06. svibanj 2024 02:00