StoryEditor

Klima se opasno poigrava SAD-om i Australijom

Piše D  /  02.02.2019., 09:02h

Pomor stotina tisuća riba u siječnju, u nikad toplijem mjesecu u Australiji - u Sjedinjenim Državama dani hladniji nego na Sjevernom polu, a na najvećem ledenjaku na Antarktici nova pukotina. Arktik se ubrzano zagrijava, prenosi HRT.

Minus 48 u američkoj Minnesoti i usijanje na plus 47 na australskom sjeverozapadu ekstremi su koji iznova pokreću rasprave o njihovoj povezanosti s porastom ugljikova dioksida u atmosferi. 

- Klimatske promjene utječu na sigurnost, na prehranu i dostupnost hrane, povećavaju rizik od požara i ugrožavaju kvalitetu zraka. Povećavaju mogućnost sukoba zbog vode te raseljavanje i migracije, upozorava Pavel Kabat iz Svjetske meteorološke organizacije.  

- Predviđaju se učestaliji toplinski udari, obilnija kiša, povećanje razine mora i velika šteta u poljoprivredi. Ti trendovi sigurnosni su rizici za cijeli svijet, tvrdi glavna podtajnica UN-a za politička pitanja Rosemary DiCarlo. 

Australiji prijeti daljnje zagrijavanje i suše, razina mora se podignula, a oceani koji okružuju kontinet postali su topliji. Monsunske kiše na istoku prouzročile su poplave koje se, kažu ondje, događaju jednom u stoljeću.

Od poplava sada strahuju i uz rijeke na američkom Srednjem zapadu. Polarni vrtlog slabi, nastupaju blage temperature, a to znači zatopljenje i za 50 stupnjeva koje topi goleme količine snijega i leda.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 02:28