StoryEditor

Kiseljak odao počast žrtvi Vukovara, ali i svim stratištima Hrvata u BiH

Piše D  /  19.11.2019., 08:11h

U organizaciji Mladeži HDZ-a BiH, desetine Kiseljačana okupilo se i ove godine, te u tišini, sa svijećama u ruci, pohodilo središnje spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima  te se na ovaj način pridružili stotinama općina i gradova u BiH i Hrvatskoj koji tijekom cijelog dana dijele, barem u mislima, teške trenutke Vukovaraca.

Bitka za Vukovar

Podsjećamo, Bitka za Vukovar najveća je i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu, vođena u drugoj polovici 1991. godine. Postrojbe Jugoslavenske narodne armije (JNA) potpomognute raznim srpskim paravojnim postrojbama 87 dana pokušavale su slomiti otpor šačice hrvatskih branitelja, u čemu su uspjele 18. studenoga, kada su započele i masovne likvidacije branitelja i civila. Tijekom opsade grad je u potpunosti razoren.

 Večer sjećanja

Osim političkih predstavnika i predstavnika javnih institucija, posebno veseli večerašnja nazočnost učenika, mladih ljudi, djece, članova sportskih kolektiva. Ukratko, nekoliko prigodnih riječi kazao je Ivo Miro Jović, stavivši naglasak na zajedništvo hrvatskog naroda. Zajedništvo, zahvaljujući kojemu je hrvatski narod u Republici Hrvatskoj dočekao slobodnu državu ali i zajedništvu našeg naroda u BiH. Jer, hrvatski narod u BiH itekako može razumjeti patnju Vukovara.

Stratišta u BIH

Maljine, Trusina, Dusina, Miletići, Čukle, Uzdol, Buhine Kuće, Doljani, Bugojno, Kraljeva Sutjeska....samo su mali dio velikog stradanja Hrvata u BIH, stradanja naroda koji se i 20 godina nakon rata bori za svoju ravnopravnost. Naroda koji i dalje čeka da ratni zločinci odgovorni za spomenute zločini budu privedeni pravdi. Zato je važno da mladi ljudi znaju istinu. Da znaju kolika je cijena plaćena za slobodu, da cijene žrtvu, sjećaju se, oproste, ali ne zaborave! Zaboraviti ne smiju ni povijest svog naroda pa tako u ovom kontekstu ni današnji dan, dan kad je osnovana i Hrvatska zajednica Herceg - Bosna.

Današnji dan nosi duboku simboliku za sveukupan hrvatski narod: 18. studenoga 1991. godine bio je dan pada Vukovara, grada-heroja u četničke ruke, ali i dan utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne, koja je bila odgovor na agresiju srpske vojske i na Bosnu i Hercegovinu, stoji u priopćenju.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 02:28