Article_Top_970x250

Kiseljak: Gromiljak proslavio patron župe

blagdan Imena Marijina

Kiseljak: Gromiljak proslavio patron župe

ruj 16, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ovaj blagdan se počeo slaviti u Španjolskoj oko 1513. godine, kasnije se prenio u Napuljsko kraljevstvo, a blaženi papa Inocent II. uveo je ovaj blagdan za cijelu Crkvu, kao zahvalu za pobjedu kršćanske vojske nad Turcima kod Beča 1863. godine.

U župi Gromiljak kod Kiseljaka u nedjelju je proslavljen blagdan Imena Marijina kojeg vjernici ove župne zajednice proslavljaju kao patrona župe, a kojem je nazočio i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Misno slavlje predslavio je mons. Pavo Jurišić, kanonik i profesor na Katoličko – bogoslovnom fakultetu.

-Danas smo se okupili da proslavimo imendan svoje nebeske majke, da joj čestitamo imendan i donesemo svoja srca da bi nas pogledala i kao majka prihvatila. Ovim blagdanom ističemo njezinu uzvišenost i svetost. Ona je izabrana između ljudi, dakle bila je jedna od nas, ali u samom začetku, Bog je učinio čistom od svakoga grijeha i time uzvisio nad sve ljude - istaknuo je mons. Jurišić.

Osvrnuo se i na povijest uvođenja blagdana Imena Marijinog, istaknuvši kako se ovaj blagdan počeo slaviti u Španjolskoj oko 1513. godine, kasnije se prenio u Napuljsko kraljevstvo, a blaženi papa Inocent II. uveo je ovaj blagdan za cijelu Crkvu, kao zahvalu za pobjedu kršćanske vojske nad Turcima kod Beča 1863. godine.

Dnevnik.ba