StoryEditor

Kiseljačanka Tanja Babić proglašena volonterkom godine

Piše D  /  11.12.2018., 03:12h

Tanju Babić je za Volontera godine 2018. nominirala Srednja škola “Ivan Goran Kovačić” u Kiseljaku u kojoj je Tanja profesorica engleskog i hrvatskog jezika, no pokojnoj Gordani Jelić slična je ne samo po nastavničkom zvanju nego i po razvijenom sluhu za društvene potrebe.

Tanja je istaknuta kao djelatnik koji podiže ugled općine Kiseljak i same škole te razvija pozitivnu sliku o ustanovi, njihovim djelatnicima i učenicima, a to čini prenošenjem svoje ljubavi prema humanitarnom radu na učenike i kolege.

Kao voditeljica sekcije volontera Srednje škole Ivan Goran Kovačić organizirala je rad s djecom s poteškoćama u učenju i razvoju u ustanovi ERC Duga Kiseljak. Također, pruža svoju svesrdnu pomoć Udruzi roditelja “Naša djeca” u organizaciji humanitarnih manifestacija raznog tipa.

Osim toga, Tanja je neumoran pokretač akcija podjele paketića za prigodne blagdane, besplatnih radionica iz engleskog jezika i na teme poput vršnjačkog nasilja, volonterstva, igrokaza, predstava čiji prihod je usmjeren u humanitarne svrhe i slično.

U općinama Kiseljak i Kreševo pokrenula je akciju skupljanja pomoći za učenike osnovnih škola koji nisu u mogućnosti platiti užinu. Njezina želja za pozitivan utjecaj u društvu tu ne staje, Tanja je i idejni začetnik i voditelj Facebook grupe “Pomoć svima koji je trebaju, i naše malo je nekome puno”.

Grupa ima za cilj otkriti sve one kojima je potrebna pomoć i u suradnji s članovima grupe koji nude ono što imaju donirati, realizirati tu pomoć. Broj članova grupe je oko 700 osoba i u stalnom je porastu. Mnogo je pomoći koja se pruža u okviru ove grupe, a ističemo pomoć u obnovi izgorene obiteljske kuće umirovljenika iz Fojnice, a svakodnevno se pomaže obiteljima s većim brojem djece, djeci bez roditeljima i ostalim najosjetljivijim članovima društva.

Ljepotu i sreću koja proizlazi iz volontiranja i darivanja sebe za razvoj društva Tanja je spoznala u punom smislu i ne može je se nasititi, što potvrđuje i to da je u okviru škole organizirala obilježavanje Dana borbe protiv dječjeg karcinoma i karcinoma dojke, provela akciju “Srce za Olju” za prikupljanje sredstava za operaciju bivše učenice te da predano skrbi o brojnim potrebitim osobama i surađuje s udrugama i ustanovama s ciljem pokretanja pozitivnih promjena u društvu.

Tanja se ističe i po ozbiljnom pristupu volonterskom radu, transparentnom i inovativnom pristupu u razvoju volonterskih programa i radionica te korištenju modernih načina komunikacije i edukacije novih generacija.

Odluku o osobi volontera 2018. godine donijelo je povjerenstvo kroz bodovanje osam od devet pristiglih prijava. Naime, jedna je prijava dostavljena nakon dozvoljenog roka i u neodgovarajućem formatu te je stoga proglašena nevažećom.

Povjerenstvo se sastoji od tri člana među kojima su: predstavnik raspisivača natječaja, Ivan Soldo – upravitelj Zaklade “fra Mladen Hrkać”, predstavnik Hercegovačke franjevačke provincije, fra Vendelin Karačić – sveučilišni profesor i voditelj Franjevačke galerije, predstavnik tijela Javne uprave, Radmila Gašpar – ravnateljica Centra za socijalnu skrb Široki Brijeg.

Povjerenstvo je u fokus stavilo osobe koje su graditelji humanog, solidarnog i naprednog društva prenoseći dobro kroz materijalnu i psihosocijalnu podršku, darivanje, osvještavanje i edukaciju te je osim Tanje prepoznalo još vrijednih kandidata sa zapaženim djelovanjem u društvu.

Nakon Tanje, najviše bodova dodijeljeno je Samri Šakanović iz Orašja i Anastasiji Ćorović iz Banje Luke.

Od srca čestitamo Tanji Babić, volonterki godine 2018. i zahvaljujemo njoj i svim ostalim kandidatima na društveno korisnom djelovanju i vraćanju osmijeha na lice potrebitima. Na sreću, postoje osobe koje poput pok. Gordane Jelić, koje se spominjemo 15. prosinca, na godišnjicu njezine smrti, ostavljaju neizbrisive tragove nesebične ljubavi prema bližnjima i okolini, navedeno je iz Humanitarne udruge “Fra Mladen Hrkać”.

Dodjela nagrade “Gordana Jelić” i prigodno druženje održat će se u subotu 29. prosinca 2018. godine u 18:00 sati u novoadaptiranom sjedištu Zaklade fra Mladen Hrkać u Širokom Brijegu, na adresi Fra Didaka Buntića 56, Široki Brijeg.

Na sudjelovanje su pozvani svi kandidati, njihovi prijavitelji te obitelj i prijatelji, kao i sve ostale zainteresirane osobe.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 16:40