StoryEditor

Kiseljačani iskazali neslaganje s presudom, svijeće za generala Praljka

Piše D  /  29.11.2017., 10:11h

Kako je kazao i pokojni general Praljak, i okupljeni Kiseljačani među kojima je bio i velik broj branitelja, poručili su kako su i oni branili prvenstveno svoje kuće, obitelji i u konačnici svoj narod te da nikakve kolektivne odgovornosti ne prihvaćaju, prenosi Artinfo.ba.

Kiseljačani, kao i cijeli hrvatski narod večeras su pokazali da ih je haška presuda s tragičnim ishodom ujedinila i da se ne slažu s povijesnom nepravdom koja je nanesena svim Hrvatima, kako u Bosni i Hercegovini tako i šire.

Podsjetimo, Žalbeno vijeće Međunarodnoga kaznenoga suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu pod predsjedanjem Carmela Agiusa izreklo je u srijedu drugostupanjsku i konačnu presudu o odgovornosti političkih i vojnih vođa bosanskohercegovačkih Hrvata za zločine nad muslimanskim stanovništvom tijekom rata u Bosni i Hercegovini.

U prvom dijelu suđenja šestorci, prije nego što je general Slobodan Praljak ispio otrov, potvrđene su zatvorske kazne Jadranku Prliću (25 godina), Bruni Stojiću (20 godina) i Slobodanu Praljku (20 godina) te su odbačene žalbe vezane uz sudjelovanje Hrvatske u udruženom zločinačkom pothvatu u BiH.

U nastavku suđenja nakon 14 sati potvrđena je i kazna od 16 godina zatvora Valentinu Ćoriću. Milivoju Petkoviću potvrđena je kazna od 20 godina zatvora, kao i Berislavu Pušiću kazna od 10 godina zatvora. Pušić, koji je zbog zdravstvenoga stanja na slobodi zadnje tri godine, što prije se mora vratiti u Haag.

Tako je završeno izricanje presude bosanskohercegovačkim Hrvatima u sjeni tragedije generala Praljka, koji je ispio otrov od kojega je oko 14 sati preminuo.

Ovaj hrabri čin generala Praljka poruka je hrvatskom narodu da se borba za jednakopravnost nastavlja ali dostojanstveno kao i uvijek.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 12:28