StoryEditor
reakcija pekinga

Kinu naljutio Bidenov samit: Ta njihova demokracija je oružje za masovno uništenje

Piše desk  /  11.12.2021., 09:35h
Kina je u subotu američku demokraciju nazvala oružjem za masovno uništenje, nakon samita za demokraciju koji je SAD organizirao kako bi ojačao istomišljenike u suočavanju s autokratskim režimima.

Kina je izostavljena iz dvodnevnog virtualnog samita, zajedno sa zemljama među kojima su Rusija i Mađarska, i ljutito je odgovorila optužujući američkog predsjednika Joea Bidena da izaziva ideološke podjele iz doba hladnog rata.

"Demokracija je odavno oružje za masovno uništenje koje SAD koristi za upletanje u druge države", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u online priopćenju, koje je također optužilo SAD da su potaknule obojene revolucije u inozemstvu.

Ministarstvo je također tvrdilo da je SAD samit organizirao  kako bi povukao crte ideoloških predrasuda, instrumentalizirao i naoružavao demokraciju te poticao podjele i sukobe, prenosi AP.

Umjesto toga, Peking je obećao da će se "odlučno oduprijeti i suprotstaviti svim vrstama pseudodemokracija".

Uoči samita, Kina je pojačala propagandni napad kritizirajući američku demokraciju kao korumpiranu i neuspješnu.

Umjesto toga, iznijela je vlastitu verziju "narodne demokracije" u bijeloj knjizi objavljenoj prošlog tjedna čiji je cilj ojačati legitimitet sve autoritarnije vladajuće Komunističke partije pod predsjednikom Xijem Jinpingom.

Iako je SAD u više navrata nijekao da će biti još jednog hladnog rata s Kinom, napetosti između dva najveća svjetska gospodarstva zadnjih su godina porasle zbog više pitanja, među kojima su trgovina, tehnološko natjecanje, ljudska prava, Xinjiang i Tajvan.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 01:21