StoryEditor

Kinezi u Titovom Kumrovcu: Prvu zgradu već su kupili, investirat će 20 milijuna eura

Piše D  /  22.05.2019., 09:05h

U drugom posjetu kineske delegacije Hrvatskoj, otkriveni su planovi za objekte u Kumrovcu. Jiang Yu, predsjednica kompanije Z-Run Well Ton Industry već je kupila zgradu bivše Političke škole u Kumrovcu.

Investicijama vrijednima oko 20 milijuna eura, Kinezi će oživjeti 30 godina napušteni objekt i pretvoriti ga u gospodarsku i turističku meku. Načelnik Općine Kumrovec, Robert Šplajt, rekao je za Vijesti.hr, kako očekuje oko 200 radnih mjesta.

“Projekti se već rade. Očekujemo radove početkom sljedeće godine. Ovaj objekt bi trebao postati svjetski kongresni centar”, potvrdio je Šplajt.

U igri Spomen dom i stadion

Kineze zanima i Spomen dom kojeg je Tito u svom rodnom selu otvorio 1974. godine.

“Mene jako veseli jer sam ovdje od 18. godine. Veliki je dio mog života ovdje proveden. Gospođa je ovdje bila početkom studenog sa cijelom svojom svitom i pokazala je ineteres odmah je rekla da joj se sviđa”, kaže Jasminka Pratingazer, koja radi u Spomen domu od prvog dana.

Jiang Yu se sviđa puno toga u Kumrovcu. Zanima ju i treći stadion, naravno kumrovečki, koji je napravljen za vrijeme Univerzijade, a danas na njemu ne igra nitko.

“Ovdje bi trebao biti svjetski kamp za nogometne klubove tako i za sportaše svih mogućih sportova”, ističe načelnik Šplajt.

Veći priljev turista

Nešto će se ipak događati u ovom malom zagorskom mjestu u blizini slovenske granice. Turista bi trebalo biti u cijeloj općini, a ne samo oko Titove rodne kuće, koju godišnje posjeti oko 70.000 ljudi.

“Imamo goste iz SAD-a, Izraelaca i jednim dijelom dolaze gosti iz Kine”, ističe Tatjana Brlek, voditeljica muzeja Staro selo Kumrovec.

Uzajamno poštovanje

Kako je Kumrovec postao drag Kineskinji Yu, tako je i ona postala draga Kumrovčanima.

“Mi je zovemo Ju-Ju, to je jedan naziv iz milja. Očekujemo jednu dobru suradnju s njima. To nam je slamka spasa jer je ovo preživljavanje, mladi nam odlaze”, kaže Marijan Žnjidarec, vlasnik hostela.

Tako bi, ako se planovi ostvare u kineskom Kumrovcu trebalo biti kulture, sporta i zdravstvenih usluga.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 20:37