StoryEditor
hbž

Kinezi kod Livna počeli gradnju najveće vjetroelektrane u BiH

Piše desk  /  16.12.2021., 20:44h
Kinezi su u Livnu danas započeli radove na izgradnji najvećeg elektroenergetskog vjetroparka u Bosni i Hercegovini, u koji će uložiti ukupno 130 milijuna eura.

Simboličnim presijecanjem vrpce na brdu Ivovik predstavnici županijskih i općinskih vlasti, kao i kineskih državnih kompanija China National Technical Import & Export Corporation te Powerchina Resources, započeli su s realizacijom najveće investicije u obnovljive izvore električne energije u BiH, prenosi Klix.

Riječ je o prvoj vjetroelektrani koju grade kineski investitori, ukupne snage 84 megavata, a nakon završetka izgradnje planirana je godišnja proizvodnja od 236,6 gigavatsati električne energije.

Područje Hercegovine je veliki potencijal za izgradnju vjetroelektrana, a prema studiji međunarodne agencije International Renewable Energy ovo područje ima potencijal da izgradnjom vjetroelektrana proizvodi znatno više struje nego što iznosi cijela potrošnja u Bosni i Hercegovini.

Premijer Hercegbosanske Ivan Vukadin je izrazio zadovoljstvo zbog ove kineske investicije, a posebno je istaknuo da je riječ o projektu koji je dobar za okoliš.

"Dosad smo uvijek bili na raspolaganju svim investitorima kada je u pitanju bilo koji projekt, a posebno projekt koji ima značaj smanjenja misije CO2 u skladu s preporukama Europske unije", rekao je Vukadin na ceremoniji početka gradnje.

Dnevnik.ba

28. rujan 2023 22:50