StoryEditor
četvrti znak u zodijaku

Kinezi ispratili godinu tigra i dočekali godinu zeca

Piše hina  /  22.01.2023., 08:26h

Kinezi diljem svijeta proslavili su najvažniji datum u svom lunarnom kalendaru, ispratili godinu tigra i dočekali godinu zeca.

U kineskom zodijaku zec je četvrti znak i predstavlja sklad i dugovječnost.

Ovo je prva novogodišnja proslava otkako su komunističke vlasti ukinule stroge pandemijske mjere ograničenja i tako omogućile milijunima članovima obitelji da se ovaj vikend ponovo okupe nakon tri godine.

Stotine milijuna ljudi putovalo je svojim obiteljskim domovima zadnjih dana i mjesta u autobusima i vlakovima nije bilo lako naći.

Većina Kineza početak nove lunarne godine slavi obilnim večerama i gledanjem raskošnog novogodišnjeg programa na državnoj televiziji.

Unatoč slavljeničkom raspoloženju u zemlji, doček je ipak zasjenjen pandemijom. Iako se stanje u velikim gradovima poput Pekinga i Šangaja vratilo u normalu nakon prosinačkog porasta broja zaraženih tek treba vidjeti što će događati u ruralnim dijelovima.

Zdravstvena zaštita ondje je vrlo rudimentarna i do modernih bolnica se često mora voziti satima. Na selu je i najveći broj nedovoljno cijepljene populacije.

Pretpostavlja se da bi ondje vrhunac novog vala zaraze mogao biti idući tjedan.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 13:02