Article_Top_970x250

Kineze oduševila izjava talijanskog liječnika: 'Eto, ovo vam je dokaz da virus nije nastao u Wuhanu!'

izvučeno iz konteksta

Kineze oduševila izjava talijanskog liječnika: 'Eto, ovo vam je dokaz da virus nije nastao u Wuhanu!'

ožu 26, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: AFP

Pandemija koronavirusa krenula je iz Italije.

Tvrde to kineski državni mediji koji se pozivaju na liječnika iz Milana. On je ustvrdio da je još krajem studenog u Italiji zabilježen slučaj neuobičajene upale pluća. Službeni Peking tako sada negira rasprostranjeno mišljenje kako je Covid-19 izvorno krenuo s tržnice u Wuhanu. Kao jedan od argumenata u prilog toj tvrdnji ističu i da je broj novozaraženih u Kini u stalnom opadanju, dok u Europi virus "divlja".

Državne agencije i TV postaje citiraju talijanskog liječnika Giuseppea Remuzzija koji je uvjeren da je bolest cirkulirala Italijom mjesecima prije nego što je otkrivena u Kini, javlja Daily Mail. Profesor Remuzzi, direktor Instituta za farmakološka istraživanja Mario Negri iz Milana, u prošlotjednom se intervjuu prisjetio da su "lokalni liječnici viđali vrlo neobične slučajeve upale pluća, vrlo ozbiljne, naročito kod starijih osoba, a slučajevi su zabilježeni u studenom i prosincu.

- To znači da je virus bio prisutan u Italiji, barem u Lombardiji, prije nego što smo ga uopće postali svjesni - izjavio je.

Kineske novine Global Times to su odmah objavile s naslovom "Virus se širio u Italiji prije epidemije u Kini".

Državna televizija CCTV citirala je pak drugi Remuzzijev intervju u kojem on navodi kako su čudne upale pluća viđane čak i u listopadu.

Ovakve tvrdnje prošle su i "škare" inače rigoroznih kineskih medijskih cenzora, a vijest se brzo proširila i društvenim mrežama, uz opće odobravanje stanovništva.

Problem je što Remuzzi za takve tvrdnje nema adekvatne dokaze niti je provedena ikakva studija koja bi ih potkrijepila. Suočen s tim pitanjem, Remuzzi je rekao da mu je informacija došla "od više liječnika".

U naknadnom pojašnjenju rekao je i kako on u svojim izjavama nije rekao gdje je virus krenuo, nego da je bio rasprostranjen Italijom prije nego što smo za njega doznali radi Wuhana, piše Daily Mail, prenosi Jutarnji list.

Još je jedna kontroverza u ovom slučaju - kineski mediji sami su objavili kako su prvi zaraženi u Italiji bračni par iz Wuhana. U članku stoji kako je zaraženi par u Italiju stigao 23. siječnja te su liječeni u bolnici u Rimu. S potvrđenih gotovo 75 tisuća slučajeva Italija se opasno približava broju oboljelih u (znatno mnogoljudnijoj) Kini, gdje se situacija gotovo potpuno smirila. No, dodatno je zabrinjavajuće što Italija ima više od 7500 mrtvih, dvostruko više nego što ih je u Kini.

Dnevnik.ba