StoryEditor
Xi Jinping:

Kineski predsjednik: "Države će završiti u problemima ako budu slijepo vjerovale u svoju snagu, širile vojne saveze i tražile vlastitu sigurnost na račun drugih"

Piše hina  /  22.06.2022., 19:04h

Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je na otvaranju poslovnog foruma BRICS-a u srijedu na solidarnost i suradnju kako bi se podržao globalni gospodarski oporavak i kritizirao zapadne sankcije Rusiji za koje je rekao da mogu samo izazvati katastrofu.

"Ukrajinska kriza zvuči kao alarm za svijet", rekao je Xi svečano otvarajući poslovni forum BRICS-a putem video veze.

"Činjenice su još jednom dokazale da su sankcije dvosjekli mač", dodao je.

Xi je pozvao na jaču koordinaciju makroekonomske politike kako bi se spriječilo usporavanje ili čak ugroza globalnog oporavka i poručio da bi velike razvijene zemlje trebale usvojiti "odgovornu" ekonomsku politiku.

Rat u Ukrajini, koji je počela Moskva krajem veljače, još jednom podigao je "uzbunu za čovječanstvo", rekao je.

Kineski predsjednik nije kritizirao članicu BRICS-a Rusiju.

Xi nije ni poimenično spomenuo Zapad i NATO, no rekao je da će države završiti u problemima "ako budu slijepo vjerovale u svoju snagu, širile vojne saveze i tražile vlastitu sigurnost na račun drugih".

"Povijest je pokazala da hegemonija, grupna politika i sukobi između blokova ne donose ni mir ni stabilnost, već rat i sukob", rekao je Xi u svom obraćanju

Međunarodna zajednica, istaknuo je, mora raditi zajedno na otporu hegemoniji i politici moći.

Čelnici Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike trebali bi se virtualno sastati u četvrtak. Samitom ovoga puta predsjeda Kina.

Sve su se članice BRICS-a (Brazil, Indija, Kina i Južna Afrika) usprotivile zapadnim sankcijama nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Dnevnik.ba

06. kolovoz 2022 00:32