StoryEditor
incident

Kineski borbeni avion presreo američki izviđački iznad Južnog kineskog mora, objavljen i video

Piše desk  /  30.12.2022., 07:11h

Kineski borbeni zrakoplov prošlog je tjedna presreo američki izviđački avion iznad Južnog kineskog mora i izveo "nesiguran manevar", prisilivši američki avion na akciju izbjegavanja, objavilo je američko ministarstvo obrane.

"Dana 21. prosinca kineski mornarički borbeni zrakoplov J-11 proletio je unutar 7 metara od nosa RC-135 Rivet Jointa, izviđačkog aviona američkih zračnih snaga s oko 30 ljudi u njemu. Kao odgovor, RC-135 je morao poduzeti manevre izbjegavanja da bi izbjegao sudar", objavio je SAD. RC-135 bio je u međunarodnom zračnom prostoru iznad Južnog kineskog mora i "zakonito je izvodio rutinske operacije", dodali su.

"Većina interakcija zrakoplova, uključujući one između SAD-a i Kine, odvija se na siguran i profesionalan način", rekao je američki dužnosnik. "Ali u slučajevima kao što je ovaj incident SAD odgovara diplomatskim i vojnim kanalima putem linija komunikacije s Pekingom. Namjeravamo to učiniti u ovom slučaju", dodao je.

Kina tvrdi da je velik dio Južnog kineskog mora dio njezinih teritorijalnih voda, uključujući mnoge otoke, od kojih je neke Peking militarizirao. SAD ne priznaje ove teritorijalne zahtjeve i tamo rutinski provodi operacije, uključujući operacije slobodne plovidbe kroz Južno kinesko more, prenosi Index.

Dnevnik.ba

24. veljača 2024 02:54