StoryEditor

Kineska vlada zabranila rad na izmjeni genetske strukture beba

Piše D  /  29.11.2018., 11:11h

Kineska vlada naredila je prekid rada medicinskog tima koji tvrdi da je pomogao u stvaranju prvih beba s izmijenjenom genetskom strukturom.

Zamjenik ministra nauke i tehnike Xu Nanping izjavio je u četvrtak za državnu televiziju CCTV da se njegovo ministarstvo žestoko protivi naporima koji su doveli do rađanja blizanki s izmijenjenom genetskom strukturom u ovom mjesecu. Xu je nazvao akcije medicinskog tima nelegalnim i neprihvatljivim i kazao je da je naređena istraga njihovog rada, prenosi Hina.

Znanstvenik He Jiankui tvrdi da je izmijenio DNK blizanki u pokušaju da ih učini otpornim na HIV virus koji izaziva AIDS. Tradicionalni znanstvenici osudili su njegov eksperiment, a sveučilišne i vladine grupe ga proučavaju.

Nije bilo potvrde Heovih navoda iz nezavisnih izvora. On tvrdi da bi druga trudnoća s takvom bebom mogla biti realizirana.

Grupa vodećih znanstvenika objavila je kako je još prerano reći jesu li učinjene trajne promjene u DNK koje bi mogle naslijediti buduće generacije, kako kineski znanstvenik tvrdi da je učinio, prenosi Associated Press.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 07:48