StoryEditor

Kina uzvraća udarac, Trumpu bi se mjere protiv Huaweija mogle obiti o glavu

Piše D  /  31.05.2019., 09:05h

Kina će radi na crnoj listi “nepouzdanih” stranih tvrtki koje nanose štetu kineskim interesima, javlja agencija Xinhua, prenosi Independent. Taj bi potez mogao utjecati na stotine tvrtki, uključujući Google, Apple i britanskog proizvođača čipova ARM. Čini se da je riječ o izravnoj odmazdi za napade Donalda Trumpa na kineski tehnološki div Huawei, a očekuje se da će uskoro biti objavljeni detalji o kineskom popisu.

Kina će uspostaviti mehanizam koji će navesti strana poduzeća, organizacije i pojedince koji ne poštuju tržišna pravila, krše ugovore i prekidaju isporuke iz nekomercijalnih razloga ili ozbiljno narušavaju legitimne interese kineskih tvrtki, izjavio je glasnogovornik Ministarstva trgovine Gao Feng.

Na koje tvrtke će se odnositi ograničenja?

Još je uvijek nejasno na koje će se točno tvrtke odnositi takva ograničenja, međutim nagađanja su usredotočena one tvrtke koje su smanjile isporuke za Huawei kao odgovor na Trumpovu nedavnu izvršnu naredbu. Sjedinjene Američke Države su 16. svibnja dodale Huawei i 68 njegovih inozemnih podružnica na trgovačku crnu listu, što znači da je američkim tvrtkama zapravo zabranjeno poslovati s tom tvrtkom jer je to Washington ocijenio kao rizik za nacionalnu sigurnost.

Google, Intel i Qualcomm su među tvrtkama koje su zaustavile trgovinu s Huaweijem kao odgovor na zabranu koja će vjerojatno ozbiljno ugroziti kinesku tvrtku.

Porast napetosti

Crna lista je označila napetosti između dvije najveće svjetske ekonomije koje su već uvele carine na stotine milijardi dolara uvoza. Od ovog vikenda, veće carine na oko 200 milijardi dolara robe koja stiže u SAD-a iz Kine bit će podložne dodatnim tarifama, a Peking će također provoditi i svoje vlastite osvjetničke mjere. Razgovori dviju strana propali su nakon što je Trump optužio Kinu da se povlači iz dogovora o različitim trgovinskim reformama.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 04:15