StoryEditor
predsjednica tajvana

Kina upozorila McCarthyja da se ne sastaje s Tsai: "To će ujediniti kineski narod oko zajedničkog neprijatelja"

Piše fena  /  04.04.2023., 09:43h

Kina je u utorak upozorila predsjedavajućeg američkog Zastupničkog doma Kevina McCarthyja da "ne ponavlja katastrofalne greške iz prošlosti" i da se ne sastaje s predsjednicom Tajvana Tsai Ing-wen, navodeći da to neće pomoći regionalnom miru i stabilnosti, nego samo ujediniti kineski narod oko zajedničkog neprijatelja.

Republikanac McCarthy, treći najviši američki čelnik nakon predsjednika i potpredsjednika, bit će domaćin sastanka u Kaliforniji u srijedu s Tsai, tokom njenog osjetljivog boravka u SAD, koji je doveo do kineskih prijetnji odmazdom.

Kina, koja tvrdi da je Tajvan njezin teritorij, organizirala je vojne vježbe oko otoka u kolovozu prošle godine nakon što je tadašnja predsjedavajuća doma Nancy Pelosi, Demokrat, posjetila prijestolnicu Tajpeh.

Tsai će učiniti ono što se formalno nazive "tranzit" u Los Angelesu na povratku u Tajpeh nakon putovanja u Centralnu Ameriku. Washington tvrdi da su takva zaustavljanja uobičajena praksa i da nema potrebe da Kina pretjeruje po tom pitanju.

Kineski konzulat u Los Angelesu priopćio je, međutim, da je "netačno" tvrditi da je to tranzit, dodajući da se Tsai upuštala u službene razmjene kako bi "priredila politički šou".

Bez obzira na to u kom svojstvu McCarthy upozna Tsai, taj gest bi uveliko naškodio osjećajima kineskog naroda, poslao bi ozbiljan pogrešan signal tajvanskim separatističkim snagama i utjecao na političke temelje kinesko-američkih veza, navodi se u priopćenju.

- To ne vodi regionalnom miru, sigurnosti ni stabilnosti i nije u zajedničkom interesu naroda Kine i Sjedinjenih Država - dodaje konzulat.

McCarthy ignorira pouke iz grešaka svoje prethodnice, navodi se u prikrivenoj referenci na posjetu Pelosi Tajpehu, i inzistira na igranju na "tajvansku kartu".

- On će nesumnjivo ponoviti katastrofalne greške iz prošlosti i dodatno oštetiti kinesko-američke odnose. To će samo ojačati snažnu volju i odlučnost kineskog naroda da dijeli zajedničkog neprijatelja i podržava nacionalno jedinstvo."

Kina će pomno pratiti razvoj događaja i odlučno i energično braniti svoj suverenitet i teritorijalni integritet, dodao je konzulat, ne iznoseći detalje.

U današjem priopćenju, ministarstvo vanjskih poslova Tajvana navodi kako Pelomg nema pravo da se žali, jer Narodna Republika Kina nikada nije vladala otokom.

Nedavna kineska kritika putovanja Tsai postaje sve apsurdnija - dodaje ministarstvo.

Čak i ako autoritarna vlada nastavi sa ekspanzijom i pojača prinudu, naglašava se, Tajvan neće odustati, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

20. srpanj 2024 15:07